Мангъров отказва да се ваксинира – вече имал антитела

Доц. Атанас Мангъров няма да се ваксинира, съобщават от „24 часа“.

Причината е, че шефът на COVID отделението на Инфекциозната болница вече имал антитела, тъй като е изкарал коронавируса безсимптомно.

Мангъров обясни, че подкрепя ваксинацията и би си поставил ваксината, ако нямаше антитела.

По негови думи преди две седмици се изследвал и установил, че заради всекидневната си среща със заразата тя е преминала и през него.

Медикът подчерта, че при положение че има антитела, както и премиерът, който също е прекарал болестта, те няма нужда да се ваксинират. Ако обаче и двамата не били изкарали вируса, той щял да посъветва Борисов да се ваксинира.

Мангъров посочи, че не е почувствал неразположение или някой от типичните симптоми – т.е. е прекарал коронавируса безсимптомно, както по негови думи го изкарват 80% от заразените.

Когато някой има антитела, тоест се е срещал с вируса, и ви каже, че има нужда да се ваксинира, то за този човек има две възможности – едната е той нищо да не разбира от имунология или той просто да ви манипулира„, отбеляза инфекционистът.

Той обясни, че двамата с Борисов са се чули преди Коледа, както и тази сутрин, като за ваксините са разговаряли надълго преди празниците.

„Смисълът на нашия разговор беше, че трябва по един от двата начина да се изгради имунитет. Единият е дивият, а другият е цивилизованият – чрез ваксина. Винаги съм подкрепял ваксинацията„, увери Мангъров.

Припомняме, по-рано днес премиерът заяви, че е получил уверението на доц. Мангъров, че ще се ваксинира срещу коронавируса. Борисов настоя ваксинацията да бъде направена публично.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram