Лорер: Правителството работи на осма скорост, за да внесе отново Плана за възстановяване

В Министерството на иновациите и растежа има поток от нови инвеститори. Идват от Турция с интерес да правят най-различни превозни средства, да пренесат у нас техническите си разработки, да ги наречем, на различни форми на влакна, а не просто само да се шие тук“, съобщи министър Даниел Лорер пред бТВ.

Вчерашната декларация на парламента с призив към Иван Гешев да подаде оставка той определи като проява на позиция, че главният прокурор носи основна вина за липсата на законност. Той окачестви намерението на Сотир Цацаров да подаде оставка като председател на КПКОНПИ като „добро начало“ и отрече обвиненията му, че Кирил Петков е притискал службите да отнемат достъпа на Цацаров до класифицирана информация.

Длъжни сме за заявим позицията си за доброволната оставка на главния прокурор Иван Гешев, затова от „Продължаваме промяната“ го помолихме за нея. Службите работят независимо и не вярвам Кирил Петков да ги е притискал за достъпа до квалифицирана информация на Сотир Цацаров, коментира пред Би Ти Ви Лорер.

Лорер съобщи, че в момента правителството работи на „шеста, седма, осма скорост“, за да внесе отново Плана за възстановяване и развитие в ЕК и прогнозира, че България ще получи първите пари по него през юли.

„Имаме положителен отзвук от европейския комисар по правосъдие да се отмени законът, свързан със „златните паспорти“, съобщи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„Оказва се, те са незначителни за нас, но Министерството на правосъдието установи значително ниво на злоупотреба, така че за нас не виждаме смисъл да има подобна схема“, добави той. Според него инвеститорите са се отказали от България, защото им е пречело голямото ниво на корупция и липсата на специалисти.

„Сега имаме поток от инвеститори и такива, които се връщат. Турски инвеститори искат да правят превозни средства у нас. Лорер съобщи, че неговото министерство ще работи много по-активно с Министерството на образованието и науката за подготовката на кадри.

Не само да си пренесат завода, а да пренесат технологичните си разработки и да работят с нашите научни институти и да остава производството“, добави Лорер. 

„Важно е България да промени позицията си – иновациите да работят с МОН, за да има повече кадри и по-образовани, за да дойдат по-качествени компании.“

Според него и от инвеститорите се чува въпросът кой ще работи в заводите им – затова високата ваксинация е важно условие, за да дойдат инвестиции.

Две важни причини за намалелите инвестиции обясни Лорер: първо – липсата на законност, второ – липсата на добре обучени кадри. Страхът от това че можеш да инвестиращ и да дойде администратор да ти иска пари, спира инвестициите, а регионът вече предлага добри условие.

Министерството на икономиката е големият ни брат – с Корнелия Нинова работим чудесно засега, с екипа й си разделяме работата без ревност.

Нивото на злоупотреби е значително при издаване на т.нар. златни паспорти. От ПП не виждат смисъл от подобно нещо и те трябва да отпаднат.

В ББР всичко е спокойно – това беше нашата мисия – да се подпомага малкият и средният бизнес. Направихме помощ за енергийния сектор, остава за розоварите, ресторантьорите и др. Първите пари от Плана за възстановяване и устойчивост ще са за индустриалните зони – възнамеряваме да се развиват в нови региони, където има интерес, обясни Лорер.

Той засегна и темата със зелените сертификати и протестите, които се опитаха да щурмуват Народното събрание.

Смъртта у нас е най-високата от края на Първата световна война и от испанския вирус. Да си играеш със страха на хората и да ги накараш да щурмуват институцията, която пази демокрацията, това не го разбирам, заяви Лорер.

Според него и от инвеститорите се чува въпросът кой ще работи в заводите им – затова високата ваксинация е важно условие, за да дойдат инвестиции./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram