Личните лекари ще ваксинират и хора извън листите си

Здравният министър узакони нещо, което и досега се случваше – личните лекари вече официално получават право да ваксинират и хора извън пациентските си листи. Това става със заповед, издадена от Стойчо Кацаров днес. Заповедта вече е съобщена на регионалните здравни инспекции, които трябва да уведомят лечебните заведения на територията на съответната област.

От МЗ не коментират това променя ли заплащането – екипът, който ваксинира получава по 10 лв. на поставена доза без значение дали пациентът е осигурен или не.

Промяната би помогнала за по-добро усвояване на ваксините при личните лекари – и от данните за ваксинацията се вижда, че интересът спада, особено като мина вълната от хора, които чакаха втора доза. Вчера например са ваксинирани 18 212 души, въпреки че в момента България получава достатъчно ваксини да поставя по 50 000 дози на ден. Така страната ни не само изостава от най-песимистичния вариант за колективен имунитет, но и идването му се отлага за неопределено бъдеще.

ДАННИТЕ ЗА ИЗМИНАЛИЯ ДЕН

293 нови случая на заразяване с коронавирус са регистрирани в България през последното денонощие при направени 13 164 теста, става ясно от данните, публикувани в Единния информационен портал. Това е със сто по-малко спрямо предходните 24 часа. 2,2 на сто е съотношението между проби и положителни резултати.

Най-много нови заразявания са регистрирани в София – 57. Активните случаи в цялата страна са 21 026, от тях в болници се лекуват 3295 болни, а 379 души се нуждаят от интензивни грижи. Общият брой на заразените с коронавирус в България достигна 417 819.

Излекуваните през последното денонощие са 1838. Общият брой на излекуваните е 379 156. Починалите през последното денонощие са 20, а общо от началото на пандемията – 17637 души. 

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram