Личните лекари нямат право да откажат ваксинация срещу коронавирус

„Нямаме данни личен лекар да откаже да поставя ваксина. Това би означавало, че той просто абдикира от своите задължения да се грижи за пациентите си. Аз съм сигурен, че всички лични лекари ще правят ваксинации. Имаме и законови методи, с които можем да ги принудим, но не е това идеята.” Това каза след въпрос от зрител главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия.

По думите му, при положение, че желаещите да се ваксинират у нас са 20%, това са 500-600 души на семейна практика, които могат да бъдат ваксинирани за един месец, без да се нарушава останалата дейност. Според доц. Кунчев масовата ваксинация ще започне в началото на идния месец.

Той коментира и обявеното от премиера отваряне на ресторантите от 1 март:

„Премиерът има право да взема решения и да ги налага на Министерския съвет, аз гледам на нещата от гледна точка на науката. Преди седмица имахме много ниско ниво на разпространение и тогава можеше да се обсъжда такова действие, сега всичко зависи накъде ще тръгнат нещата, сега има ръст, дали ще го преодолеем предстои да разберем“, обясни той.

Ако някой алергичен пациенти си е поставял ваксина срещу грип, не би трябвало да има проблем след ваксиниране с рНК ваксина. Консервантът във ваксината на АстраЗенека е спирт и също не би трябвало да предизвика реакция, обясни проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Той уточни, че задължително във всеки такъв продукт има консерванти, които да запазят качествата му.

„Когато една ваксина е разрешена от Европейската агенция по лекарствата, тя отговаря на много строги критерии. Не съществува друг продукт, който да минава по-строг контрол. Няма такъв!”, категоричен бе доц. Кунчев и допълни, че това е така, защото ваксините се поставят на здрави хора и малки деца.https://auto.offnews.bg/?widget=300x250bo

Според проф. Гетов, ако човек е преминал през химиотерапия, няма никакъв проблем той да се ваксинира.

„Има научни доказателства, че пациентите със солидни тумори трябва да си поставят ваксина с рНК технология. 2-3 седмици преди или след терапевтичен курс за онкологично заболяване няма никакъв проблем с поставянето на ваксината. Това е категорично”, заяви той.

Какви са разликите между отделните видове ваксини

„Разликата е в технологичните процеси и механизма на действие. рНК ваксините са най-новите и модерни. Тази технология е насочена към разработването на ваксини за онкологично болни пациенти – т.н. персонализирана терапия. Има два вида имунитет – клетъчен и хуморален. В този случай говорим за втория вид, защото става дума за изграждане на антитела срещу COVID-19”, обясни проф. Гетов.

За какъв срок се изграждат антитела

„Малко преди втората доза ваксиналната ефикасност е между 40% и 50% за всички разрешени за употреба ваксини към днешна дата. 7 до 10 дни след втората доза вече можем да говорим за стабилен имунитет и наличие на достатъчно количество антитела. След първата доза ваксина, рискът да попаднете в болница е много малък”, каза проф. Гетов.

Той добави, че последните данни в Израел показват, че от всички ваксинирани 0,54% са се заразили. Нито един от тях не е стигнал до болница и не е починал.

Има ли противопоказания за бременните

„Няма данни и противопоказания за бременни или дами, които желаят да забременеят. Моят съвет е, ако някой планува бременност, на този етап да се въздържи от ваксиниране. Трябва да изчакаме още за малко информация”, добави проф. Гетов.

Той обясни, че всички производители на ваксини са задължени да проведат клинични проучвания за приложението на продуктите си върху деца.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram