Личните лекари доволни от новия ред за ваксините

На всеки един лекар ще му бъдат доставени ваксините там, където му е удобно, а не там, където му е казано. Това са очакванията на председателя на Сдружението на личните лекари Георги Миндов, който коментира в студиото на БНТ обявената вчера нова организация на ваксинационния процес.

По думите на Миндов преди това не е имало никаква организация за личните лекари, които били изтикани в ъгъла, унижавани и мачкани.

Новата заповед на служебния здравен министър поставя акцент върху нас, с която да се върне имунизационният план към своята изначалност, обясни Миндов.

Припомняме, че след обявеното от министър Стойчо Кацаров, неговият предшественик от ГЕРБ Костадин Ангелов обяви, че решенията за промяна в плана ще доведат от забавяне на темпа на ваксинация и носят риск за постигането на колективен имунитет. 

Той допълни, че в заповедта на министъра липсвала само думичката „само от понеделник до четвъртък“. Един ваксиниран над 60 години тежи повече, отколкото 50 души ваксинирани под 40-годишна възраст, посочи Миндов.

Лекарите също ще заявяват къде им е удобно да получават ваксините. Днес е срокът, в който пунктовете ще бъдат обявени на страницата на РЗИ-тата. Досега личните лекари не са изхвърляли ваксини. Джипитата не съветват смесванията на различните ваксини.

Той призова хората да се запишат при личните си лекари и да се ваксинират, за да може животът ни да се нормализира. За да се облекчи здравната система и да се намали постоянният стрес, ако ние ваксинираме приоритетно повече от възрастните хора, всичко това ще остане в миналото, категоричен бе Миндов.

Ние искаме всички и по всякакъв начин да окажат подкрепа и да се спре вътрешната борба между личните лекари – трябва да бъдем обединени, да се хванем за ръце и проблемите при ваксинирането да спрат. Нека хората да бъдат спокойни, че навсякъде, където отидат, ще могат да се ваксинират, увери Георги Миндов.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram