Липсата на доверие в институциите пречи за справянето ни с пандемията


От полунощ влезе в сила заповедта на здравното министерство, с която се въвеждат допълнителни по-строги мерки за борба с коронавируса.

Предвиждат се заведенията и игралните зали да работят до 23 часа. Дискотеките и нощните клубове да затворят. Спира се провеждането на концерти и други мероприятия, където няма осигурени места за посетители.

Кината и театрите ще работят с половината от капацитета си, а фитнес залите с 30 на сто от него. Спира се и провеждането на концерти.

Три организации на хотелиери и ресторантьори обявиха протести заради ограничителните мерки. Днес те ще блокират възлови кръстовища в Русе, Добрич и Хасково. Голям протест е обявен и в София и ще се проведе в сряда. Участие в протеста са заявили представители на различни браншове. Той е насрочен за утре пред Народното събрание.

Темата коментира в „Нашият ден“ д-р Цветеслава Гълъбова.

„Вече от година и половина сме така, периодът е дълъг и края му за съжаление не се вижда. В началото ни се казваше, че това ще е за някакъв период от време. След това се надявахме ваксините да го променят. Оказва се, че и с ваксините трябва отново да спазваме някакви мерки.

При масовия човек остава убеждението, че нещо не е така. Масово хората станаха по-невротични, отколкото бяха. Склонни са да не спазват мерките, именно защото не вярват.

Това прекършено доверие в институциите, което не е само по повод на пандемията в случая изобщо не ни помага, напротив много ни вреди.

Освен това включването и на децата, втора поредна година те няма да учат по обичайния начин. Това се възприема крайно негативно с пълно основание, защото за децата социализацията е от първостепенно значение.

В периода на детството и юношеството те се учат на социални умения, а те се добиват в социума.


Разделянето

Със сигурност това, до което ще ни доведе няма да е добро. Никога разделянето не е било добро. Деляхме се на болни и неболни, боледували и не боледували, сега на ваксинирани и не ваксинирани. И започва обвиненията – ваксинираните обвиняват не ваксинираните, че искат да ги убият. Ваксинираните пък твърдят, че няма да го направят, защото ваксините не са проверени. В обществото се вихри дискусия, която няма да ни доведе до нищо добро. Всяко разделяне и противопоставяне на хората в крайна сметка води до отслабване на обществото като цяло.

Продължавам да смятам, че се стигна дотук, защото първоначално пандемията не беше управлявана добре. Не ни беше казвана цялата истина, прилагаха се очевидно безсмислени мерки./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram