Кънчо Стойчев: Трудно ще се състави правителство и то ще има къс хоризонт

„Проблемът на България е, че не се развива с необходимия темп. Той трябва да бъде значително ускорен. Не е вярно, че страната не се развива, развива се!“.

Това каза Кънчо Стойчев от Асоциацията на работодателските организации, която започна провеждане на срещи с политическите формации, които имат шанс да влязат в следващия парламент.

По думите на Стойчев рейтинговите агенции не правят класация на развитието на страните, а изразяват рисковете:

„С трите ВВВ, които получаваме в момента, ние сме далеч от А-тата. Няма развита западна демокрация, чийто рейтинг да не започва с А. Много добре е, че качихме едно стъпало с трите В с положителната тенденция, но това не тълкува темпа на развитие. Темпът, който бележим в последните години – около 3%, ни обрича на допълнително изоставане“.

Кънчо Стойчев беше категоричен, че е възможно да се случи 5-6% ръст:

„За да се случи това, управляващите трябва да чуят работодателите и да поемат ангажимент. … Работодателските организации сме на мнение, че условията за правене на бизнес в страната не само не са добри, но те се влошават. Всички сме с официална и ясна неудовлетворена позиция, че не се случва електронното правителство и настояваме това да стане“.

ДПС от 30 години винаги е пробизнес партия и винаги е заставала на най-близки позиции до бизнеса, смята Стойчев и уточни, че ДПС винаги е имало най-смислена икономическа програма.

В предаването „Неделя 150“ социологът Кънчо Стойчев коментира и предстоящите парламентарни избори на 4 април:

„Трудно ще се състави правителство, но ще се състави и няма да ходим втори път на избор за НС тази година. Очаквам да бъде правителство с по-къс хоризонт“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram