Кунчев: Първи сме по инфаркти, инсулти и онкозаболявания – затова водим по смрътност от COVID-19

Има възможност хората да си избират ваксини, тъй като има достатъчно наличности в РЗИ, откъдето се разпределя по имунизационните пунктове и джипитата. Това заяви пред Нова телевизия здравният епидемиолог доц. Ангел Кунчев.

Той е категоричен, че не е изхвърлена нито една доза в имунизационните пунктове досега.

Обмисля се да се изнесат пунктове извън РЗИ, както пред Пирогов, ВМА, но проблемът е липсата на кадри, за да може да върви по-бързо имунизацията. Достъп до ваксина ще имат всички, дори и нездравноосигурените, обясни Кунчев. Той е категоричен, че има количества, РЗИ имат всички ваксини и ги разпределят, където са нужни, дори и за избор на ваксина. Не са връщани хора, обясни той.

Лекарите подават заявките си на база на наличностите, които през май ще са достатъчни, вижда се кога може да се получи и се дава дата и час на пациента.

За Кунчев е „приятна изненада“, тъй като много от хората решили да си довършат имунизацията с „Астра Зенека“.

Относно разработката на ваксините Кунчев обясни, че всички фирми ги променят на базата на новите щамове. ЕК излезе с разрешение, че води преговори за доставки за 2021-2022 г., обясни той. Ако в лабораториите има данни за нови щамове, могат да се произведат на създадената база изменения, уточни специалистът.

Реалистично е в края на юли да се стигнат нива до 60% ваксинирани хора, анализира Ангел Кунчев. Въпросът е всичко, което дойде, да се разпределя веднага. Той е привърженик на американския тип на ваксинация – и в колата, и в аптеките, но при българското законодателство това не е възможно.

Страстите около руската ваксина „Спутник V“ според Кунчев са политически. Той обаче обясни, че когато бъде одобрена, няма проблем да се ваксинира в България и с нея.

Нищо не се знае за щама, който е засечен в Индия. Характеристики до момента няма, обясни обаче здравният инспектор.

Между 90 лица под 19 г. заболяват всеки ден от британския щам и имат спешна нужда от кислород. Това са разликите с досегашните щамове. А причината за мястото на страната в класацията ни: „Ние сме застаряваща нация, първо място по инсулти, инфаркти, онкозаболявания, какъвто и вирус да дойде, резултатите ще са, че сме сред първите по смъртност и на Балканите, и в Европа“.

Ще има по-светъл период през летния сезон в разпространението на коронавируса, но не съм сигурен, че това ще е последният ни сблъсък, ще има нови щамове, каза още Кунчев.

Той вижда психологическа настройка за отпускане на българите по празниците. „Ако се държим като развързани и все едно няма епидемия, рано или късно ще си платим за това“, обясни епидемиологът.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram