Крум Зарков: Не бива да се жертват правата на хората

„Сезирахме Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните на граждани под карантина. Опасенията ни са, че под благовидния предлог за запазване на общественото здраве и под прикритието на извънредното положение, се внасят текстове, които да важат и след това положение. Те могат потенциално да създадат опасност за проследяване на хората, без да има основания за това“. Това каза Крум Зарков, заместник-председател на ПГ „БСП за България“, пред бТВ.

„Промените, които се пришиха към Закона за извънредното положение засягат и друг закон – Закона за електронните съобщения – и бяха направени по един типичен тертип, който ние също атакуваме пред Конституционния съд, а именно – без връзка с обсъждания законопроект, идва депутат и прочита от хвърчащ лист текст, който никой не е виждал дотогава. Няколко минути по-късно текстът е гласуван и става закон. Тези текстове, разписани в Закона за електронните съобщения, няма да паднат от само себе си с отмяната на извънредното положение – те са направени, за да останат“, обясни Зарков. „Реагирахме много остро на тези промени в парламента и още тогава предупредихме, че ако не се вслушат в думите ни, ще отнесем въпроса в Конституционния съд. Спазихме това обещание“, добави той.

Според Крум Зарков в момента Законът за електронните съобщения позволява предоставяне на трафични данни, част от които са локализиране на местоположението чрез мобилния телефон, на органите на МВР след съдебно решение с цел предотвратяване на тежко престъпление. С новата поправка, когато някой е поставен под карантина, МВР ще може директно да поиска тези данни от оператора, без да търси предварителното съдебно решение и едва след това да информира съда за това, което се е случило. Зарков подчерта, че това позволява не само на тези, които са под карантина, но и на т.нар. контактни лица да бъдат проследявани – да бъдат следени техни придвижвания през последните 6 месеца и по този начин техните права да бъдат нарушени. 

„Не бива да позволяваме заради няколко неспазващи карантината хора да се жертват правата на хората на тези, които спазват правилата“, категоричен бе Крум Зарков.

Според народния представител от левицата от самото начало на извънредната ситуация има ясен подход от управляващото мнозинство – парламентът да не работи. „Видяхме доста арогантна демонстрация само преди дни, когато опозицията се възползва от конституционното си право да свика парламента и бяхме бойкотирани от управляващите. Това е абсолютен прецедент“, коментира той. Зарков обясни, че министър-председателят трябвало да обяви пред депутатите какви стъпки предстои да предприеме държавата. „Една от големите слабости на управлението на тази криза от страна на правителството е, че то държи народа в непрекъсното неведение – да живее от брифинг до брифинг и да се чуди каква точно ще бъди мярката утре, дали няма да се промени мярката от вчера и кога евентуално ще започнем да се връщаме към нормалността. Трябва повече ясното и искахме в парламента да проведем този дебат“, сподели Крум Зарков.

„Брифингите са доста повече от мерките на това правителство. Засега единствената реална мярка е прословутата „60/40“. Тепърва ще оценим нейната ефективност, но още отсега можем да кажем, че много голям брой сектори и много хора остават абсолютно неподпомогнати от политиката, която провежда държавата ни засега“. Така коментира икономическите и социалните мерки на управляващите Зарков. Според него философията на кредитиране на правителствата е съвсем недостатъчна мярка и трябва много по-мощно и по-директно подпомагане.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram