Крум Зарков: БСП няма да подкрепи в този вид Закона за извънредното положение, трябва да се доработи

БСП няма да подкрепи Закона за мерките за извънредното положение, стана ясно от думите на зам.-председателя на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

Не може да питаме хората дали предпочитат да се заразят или да гладуват – така депутатът обясни позицията на социалистите по време на обсъждането на проектозакона в парламентарната комисия по правни въпроси.


За никого тук не съществува дилемата здраве или бизнес, посочи Зарков. „Естествено, че здравето на гражданите е основен приоритет. Само че това само по себе си това нищо не значи. Не може да питаме хората дали предпочитат да се заразят или да гладуват“, каза Зарков, цитиран от „Фокус“.

Кризата ще я платят работещите. Предлага се нов чл. 173 а, с който хората, които са задължително в отпуск, ще загубят платените си отпуски. Предлага се друг чл. 218 а, който практически въвежда нова минимална работна заплата – 75 % от сегашната. Тези хора са поставени под форсмажорни обстоятелства. С право изискваме от тях дисциплина, с право въвеждаме рестриктивни мерки, но нямаме право да искаме от тях да платят всичко това. В същото време от закона липсват мерки, които вече бяха обещани медийно от представителите на правителството, като 60 %, които държавата ще възстановява от заплатите на служителите“, посочи Зарков.

„В 21.00 ч хората излизат да ръкопляскат (в подкрепа на медиците), а ние какво правим – заплашваме ги“, каза Зарков по отношение на предвидените рестрикции към медици, които отказват да изпълняват задълженията си.

Най-важното нещо, което можем да направим, е всяка институция да си върши работата. Ние като Правна комисия имаме задача да изготвим качествено Закон за мерките по време на извънредното положение. В него трябва да залегнат съответните мерки, които са ограничителни. Можем да ги дискутираме, подсилим, но имаме задача да направим текстовете достатъчно прецизни, за да действат, а не да пораждат най-различни въпроси“ ,каза още Зарков.

Соцдепутатът припомни, че от БСП са подкрепили обявяването на извънредно положение. „Отчитаме тежестта на обстановката, напрежението, под което са поставени, както изпълнителните власти, така и националният кризисен щаб. Дължим им качествено законодателство. Става дума за неговата ефективност. Няма никаква нужда да се инатим“, каза още Зарков.

Епицентър

Само заедно можем да се справим с COVID-19.  Всеки един от нас е отговорен за тази борба. Нека бъдем дисциплинирани. Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете  се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram