Кристиан Вигенин: Който е решил да отпише БСП, бърка – изправяли сме се и от по-трудни ситуации

БСП ще подкрепи кабинет на „протестните партии”, но няма да участва в правителство

„Този резултат на БСП е тежка загуба. БСП винаги се бори за победата и обикновено, когато не успее, е втора политическа сила. В подобна ситуация през 2001 г. след 4 години тежка битка със СДС, когато се очакваше, че алтернативата ще бъде подкрепена, дойде Симеон Сакскобурготски и разбърка цялото политическо пространство и БСП тогава беше трета. Не сме правили драми тогава, есента спечелихме президентските избори. Няма да правим драми и сега.” Това заяви пред БНР зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

„Не омаловажаваме тази загуба, но от срещите, които имаме с общинските ръководства вчера и днес, нямаме усещането, че партията се чувства смазана. Напротив, хората имат много трезв анализ на това, което се случи и с този мъдър подход в тази сложна ситуация мисля, че ще има едно събиране на партията и далеч по-добри резултати на изборите, които ни предстоят – дали предсрочни парламентарни или президентските наесен”, подчерта Вигенин.

Заместник-председателят на БСП описа като голяма отговорността да бъде народен представител в този парламент, който се очертава. Той посочи, че на всички народни представители ще им трябва много разум и мъдрост, за да се излезе по най-добрия начин от така създалата се ситуация и да изпълнят очакванията на хората доколкото е възможно: „Така ни подредиха и наша отговорност е да направим възможното това подреждане на политическите сили да доведе до действия, които да са полезни за страната”, коментира Вигенин.

Кристиан Вигенин обясни, че едната опция, за която трябва да бъде направено възможното да се реализира е да се състави действащ кабинет в този парламент и ако това не е възможно, да се премине към провеждането на бързи избори, които могат да дадат по-различен резултат, който ще позволи да се състави стабилно управление.

„В момента в Народното събрание има 4 политически формации, които подкрепиха протестите, ние няма да се молим за съставяне на правителство или да сме част от някаква управленска конфигурация. Ние заявихме, че сме готови да разговаряме за такава подкрепа, която политически виждаме като възможна от гледна точка на тези сходства – за това, че всяка една от тях се обяви и за разграждане на модела, създаден от ГЕРБ”, заяви социалистът.

„Могат да се намерят общите неща в програмите и намеренията на тези три партии, но ние няма да участваме в правителство. Ако бъде поискана подкрепа от нас, ще я дадем за конкретни политики, но отчитаме и факта, че имаме немалко и политически различия с поне част от тези формации, така че БСП няма как да участва политически в коалиция в такъв кабинет, а и никой не е поискал това от нас”, каза Вигенин.

Зам.-председателят на БСП подчерта, че ключът дали ще има избори или ще има кабинет е в ръцете на „Има такъв народ“. „Може би е заради изненадата, че са втора политическа сила, или че лидерът им в момента е със заболяване, но мълчанието на партията на Слави Трифонов по ключови теми започва да става леко притеснително. Макар и да има мълчание от тяхна страна, се надявам да има екип, който работи по политиките”, изтъкна социалистът.

„Не трябва да се подценява машината, която изгради ГЕРБ и огромните ресурси, с които разполага. Възможно е в следващия парламент някои от потенциалните партньори на ГЕРБ да влязат. БСП няма да е партията, която ще стане причината за нови избори бързо и веднага, въпреки че според нас ще имаме малко по-висок резултат. Готови сме да направим необходимото – да подкрепим кабинет на т.нар. „протестни партии”, като подкрепата  няма да е на безпринципна основа.”, заяви Кристиан Вигенин.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/19865-kristian_vigenin__koyto_e_reshil_da_otpishe_bsp_byrka__izpravyali_sme_se_i_ot_potrudni_situatsii.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram