КПКОНПИ поиска 5 хотела и „Ролс Ройс“ на Арабаджиеви

Антикорупционната комисия ще внесе иск в Софийския градски съд за отнемане на имущество срещу Вълчо и Маринела Арабаджиеви и свързани с тях юридически лица на обща стойност 379 444 968 лв. Двамата са обвинени от прокуратурата в участие в организирана престъпна група за финансови престъпления. Комисията претендира отнемане на апартамент в центъра на София с две паркоместа и парцел с двуетажна сграда в строеж в кв. Бояна на обща стойност 5 750 000 лв. В иска са включени и и два луксозни автомобила – Ролс Ройс Фантом и Рейндж Роувър за 401 250 лв, както и левовата равностойност на намерени парични средства в различни валути, равняваща се на на 2 295 806 лв. Освен това се иска отнемане и на дружествени дялове и акции, които са обезпечени с възбрана върху хотелски комплекс в София, три хотелски комплекса в курорта Елените и един в Свети Влас.

През октомври КПКОНПИ внесе в СГС иск за отнемане на имущество на обща стойност 6 815 744 лв. и срещу сина на двамата подсъдими – Вълчо.

ПРОВЕРКИ

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започва проверки за конфликт на интереси по отношение на шефа на Националната служба за охрана, бившия генерален директор на БНР, ректора на Икономическия университет във Варна, както и общинари и зам.-кмет. Решенията за това са взети на днешното заседание на мегаоргана, ръководен от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Комисията се е задействала по сигнал, в който се твърди, че шефът на НСО бригаден ген. Красимир Станчев е преназначил без конкурс лице, с което е в близки отношения, на длъжност „началник сектор“. Имало данни, че са били извършвани и други такива преназначавания на по-високи постове в службата за охрана.

Другият проверяван за конфликт на интереси е бившия генерален директор на БНР Александър Велев, който ръководеше националното радио от 2016 г. до 2019 г. В сигнала срещу него се съобщава, че Велев е предоставил за ползване на Съвета за електронни медии лек автомобил, който се поддържал от бюджета на БНР. По този начин генералният директор си е осигурил подкрепа от членовете на медийния регулатор.

КПКОНПИ ще търси конфликт на интереси и при ректора на Икономическия университет във Варна. Поводът за проверката е информация, според която той е работодател на съпругата си, както и че двамата са членове на Академичния съвет. Като ръководители на научни звена получават значителни месечни доходи – възнаграждения за заеманите длъжности.

Заместник-кмет на Сливен пък ще бъде проверяван от комисията заради сигнал, че е учредител и председател на фондация, която е партньор на общината по много от реализираните проекти в региона. КПКОНПИ атакува и двама общински съветници от Пазарджик. Те били членове на органите за управление и представляващи спортни клубове, които получават пряко финансиране от бюджета на общината. Те самите като общинари са участвали в заседание, на което са приети решения за актуализация на бюджета и одобряване на плащания за тези сдружения, като са гласували „за“.

УСТАНОВЕН КОНФЛИКТ

От антикорупционната комисия се похвалиха, че са установили конфликт на интереси по отношение на главния архитект на община Благоевград. Той е издал разрешения за строеж на свързани с него лица, заради което са му наложени две глоби за общо 10 хил. лв./segabg.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram