Корнелия Нинова: Трябват спешни решения за икономиката и доходите

Ние имаме план какво да се прави

„Днес цялата политическа и обществена енергия е съсредоточена върху промени в Конституцията. Така се изпуска момента за сериозните решения за преодоляване на кризата“, категорична бе на среща със социалисти в Търговище Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП посочи данни от международни източници: „Според експерти на ООН светът е на прага на най-тежката хранителна криза от 50 години насам. Foreign Affairs, Bloomberg, Франс прес, МВФ, Евростат  вещаят тежка рецесия в световната икономика и опасност от увеличаване на бедността и неравенствата“.

П този повод Нинова посочи: „Отсега алармирам: България закъснява с национален план за действия. Кризата доказа необходимостта от премахване на търговския характер на болниците и държавна политика за общинското и държавно здравеопазване“.

„Спешно е необходимо да се определят петте ключови сектори в икономиката, които осигуряват най-голям ръст на БВП и да им се осигурят публични инвестиции.  Да се помогне на износно ориентираните фирми да пренастроят част от производството си за вътрешния пазар“.

Тя очерта и наложителната потребност от промени в следващия бюджет на държавата: „В новия бюджет за 2021 да се промени данъчното законодателство и да се премине към прогресивно облатане за физически лица. С такава данъчна политика ще се намалят неравенствата, а в мнозинството българи ще остане повече разполагаем доход“.

Нинова отново остро разкритикува: „Управляващите са съсредоточени само в оцеляването си във властта. Но реалният живот на милиони българи изисква активни и деистващи решения

Ние имаме план какво да се прави.

Но в този парламент с това мнозинство такъв разговор не може да се води.”

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram