Корнелия Нинова се срещна с посланика на Великобритания Н. Пр. Г-н Роб Диксън

Председателят на БСП Корнелия Нинова се срещна с посланика на Великобритания у нас Н. Пр. Г-н Роб Диксън. Двамата обсъдиха актуални въпроси от вътрешнополитическия дневен ред, както и важни аспекти на двустранните отношения в контекста на излизането на страната от ЕС.

Нинова подчерта, че при прилагането на новото Споразумение за търговия и сътрудничество между Европейския съюз и Обединеното кралство за България най-голям приоритет остават съблюдaването на правата и интересите на нашите сънародници, като очакваме, че ще бъдат прилагани принципите на равноправно третиране, в това число равноправен достъп до пазара на труда. В тази връзка Нинова повдигна въпроса за по-скъпите визи за български граждани и подчерта, че се надяваме Обединеното кралство да преразгледа подхода си в посока намаляване на визовите такси в полза на равноправното третиране на всички граждани на ЕС.

Нинова изрази подкрепа за разширяване на двустранното партньорство между България и Обединеното кралство в сферите от взаимен интерес, като изведе на преден план образованието, икономическия стокообмен, културата, туризма – сфери, от които са заинтересовани преди всичко  младите хора и на двете страни като увери, че от своя страна БСП ще направи всичко възможно по-скоро да се подпишат двустранни спогодби в области като социални права, транспорт и туризъм.

Що се отнася до българските студенти, чието обучение  ще бъде затруднено от нови такси, Нинова изрази надежда, че в най-скоро време Обединеното кралство ще стартират нови програми за обмен на студенти.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/19259-korneliya_ninova_se_sreshtna_s_poslanika_na_velikobritaniya_n_pr_gn_rob_diksyn.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram