Корнелия Нинова: Професионалисти на България, включете се в програмата за излизане от кризата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова професионалистите на България да се включат в изработването на програмата за излизане от ковид кризата, да се оставят това само на политиците.

Нинова направи това от парламентарната трибуна в изказване по проекта за изменения в Закона за здравето. Предвижда се със заложени в него противоепидемични мерки да се заменят ограниченията при сегашното извънредно положение, което приключва на 13 май.

„Бих искала да се обърна от трибуната на българското Народно събрание към българските професионалисти, икономисти и финансисти, които в момента са забравени. Имаме прекрасни български специалисти. В БАН, в различни Институти, в НПО Институти: елате, дайте да се съберем и да решим какво да се прави с България оттук нататък в икономически, във финансов и в социален план. Очевидно е, че правителството няма капацитет да реши този въпрос. Чухме го от самия министър-председател тук от трибуната„, каза Нинова. 

БСП предлага ясен план за преодоляване на последиците и за излизане от кризата, заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова.

Кризата показа, че е необходима реформа в здравната система, друг икономически модел за развитие на България, категорична е лидерът на БСП.

Правителството трябваше да направи отчет на досегашните мерки. Как те се отразиха на овладяването на кризата, но и за състоянието на здравната система, посочи в изказването си Нинова.

На второ място трябваше да има анализ как мерките са се отразили на икономиката, какъв е спадът, продължи тя. И изтъкна: „Съмнявам се, че някой в държавата знае какво е реалното състояние на финансите й.“

И на трето място е социалният аспект, каза още Нинова.

Левицата настоява да има специална парламентарна комисия, която да следи и ревизира как се харчат обществените средства по преодоляване на пандемията.

„Днес тук правителството трябваше да направи отчет на досегашните мерки. Какво е въздействието им поне в три аспекта“, започна изказването си Нинова.

И изреди:

В Здравния аспект. Как досегашните мерки се отразиха на овладяване на кризата, на спасяване на човешки живот, на ограничаване на разпространението на заразата. Освен това обаче отчет за състоянието на здравната система, за модела на финансиране на болниците в България, както и за заплащането, създаването и развитието на кадрите в здравната система. 
На следващо второ място тук трябваше да имаме един анализ как досегашните мерки са се отразили в икономически и финансов аспект. Объркването по отношение на финансите на България става пълно. През февруари министър Горанов обяви, че сме на излишък. През март г-н премиера каза, че сме на дефицит на 3.5 млрд.

Третото, което днес би трябвало да чуем преди да взимаме решение как да действаме оттук нататък е социалният аспект на кризата. Нови безработни, ниво на доходи, обедняване, ръст на цените, който е видим в последните седмици. Необходим анализ, за да се вземат решения за икономически и социални мерки оттук нататък.“

Лидерът на БСП изтъкна, че подобен отчет и анализ е необходим, защото той ще даде базата, на която да се вземат следващи решения.

„Това трябваше да е първата част от нашия разговор и пак казвам не е късно да го проведем сериозно и отговорно. Втората част, която ние очаквахме е, правителството да представи днес тук ясен план какво правим напред. Такъв план няма, има просто предложение да се отмени думата извънредно положение, но да продължат мерките“, бе анализът на Нинова.

Според нея този план би трябвало да почива на сериозен анализ на прогнозите, които дават Световна банка, Международният валутен фонд, Европейската централна банка, европейските нипартньори, както и на възможностите на българския бюджет. На тази база според Нинова трябва да се направят епрогнози в два варианта, да се каже какво се очаква в следващите месеци в икономиката и в социалната сфера и да се даде на банките на депутатите възможности, варианти за действие оттук нататък.

„Сигурно знаете, че в мотивите на проектозакона пише, че той е Закон за преодоляване на последиците от разпространението и заразата с COVID- 19. Преодоляване на последиците, пише в мотивите, в заглавието, но в съдържанието няма нито една нова мярка. Не само, че няма анализ, няма прогнози, няма ясен план оттук-нататък това ще се прави, това, със срокове, са нгажименти, просто няма мярка за преодоляване на последиците“, посочи още Нинова. 

Ето защо Нинова заяви, че депутатите от БСП ще се въздържат при гласуването на първо четене на законопроекта.

„Това, което се случва, че се удължават мерките с два месеца и се оставя на министъра на здравеопазването да решава оттук нататък със свои актове, наредби или заповеди какво да се случва в държавата. Сигурно разбирате, че това априори създава несигурност“, посочи още Нинова. И даде примери: „Вчера ресторантьори, хотелиери излязоха и казаха: „Разрешавате ни да отворим заведенията, няма да го направим, защото не сме сигурни какво ще се случи. Дали няма министърът с една заповед отново да ни затвори“.

Според лидера на БСП тази несигурност е голям проблем за развитие на икономиката и бизнеса. „Не само че държавата не им помага ефективно, но с тези мерки, които днес предлагате засилваме несигурността в тях и те вероятно ще изчакат, което ще доведе до още по-голяма загуба в бюджета“, допълни още Нинова.

Тя посочи, че БСП няколко пъти предлага ясен план за преодоляване на последиците и излизане от кризата.

Очаквайте подробности!

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram