Корнелия Нинова представи предложенията на БСП по актуализацията на бюджета

В разговори с браншови организации, синдикати, лекари, министри обсъдихме нашите предложения и ги правим от тяхно име, заяви лидерът на БСП на брифинг в парламента

Още от миналото Народно събрание настоявахме да се направи актуализация на бюджета. За съжаление, тя се забави, но сега вече е на дневен ред. Също за съжаление, ИТН, ДБ и ИБГНИ не приеха нашето предложение между първо и второ четене да направим обща група да определим тези общи предложения, които можем да внесем заедно, за да гарантираме мнозинство, което да ги приеме. Това е изключително важно, защото иначе рискуваме всеки да направи предложения, които да не са подкрепени от мнозинство в залата, и в крайна сметка да не се получи желаната актуализация на бюджета. Съжалявам, че не ни подкрепиха за това разумно и отговорно предложение от наша страна. Както и за това, че вчера не подкрепиха предложението ни в много бързи срокове да разгледаме актуализацията на бюджета. Ще видим какъв ще е резултатът от това в зала, призоваваме за разум и за отговорност, а не за предизборно наддаване.

Представяме пред вас нашите предложение за актуализацията на бюджета. Те са обосновани от две неща. Първо, принципното ни отношение към необходимостта в момента да се помогне на хората и на най-уязвимите групи в тези трудни месеци, които ни чакат, при тези драстични увеличения в цените, при тази увеличаваща се бедност, здравна и икономическа криза. Второто, което постигнахме и смятаме, че е наше предимство и достойнство е, че всичко това  решихме в диалог с представители на браншовите организации, синдикатите, Лекарският съюз, служебните министри, синдикатите на МВР – това е общ продукт. Заставаме пред вас и ги внасяме в залата от името на всички тези хора. 

Идентифицирали сме 9 важни групи, които са най-уязвими и трябва да бъдат подпомогнати в момента – млади семейства, деца и ученици, пенсионери, самоосигуряващите се лица, дейци и институции на културата, здравната система като цяло, икономиката и бизнеса, МВР и отбраната, и общините. Остават ни много малко уточнения по работата за предложенията за земеделските производители. По тези конкретни 9 групи сме внесли следното: 

Млади семейства, деца и ученици – плащане на еднократна помощ за раждане на 2-ро и 3-то дете на осигурени родители в последните 24 месеца. Плащането да бъде 6 500 лв. Това засяга 12 хиляди семейства. 

Плащане на еднократна помощ за начало на учебната година за деца от втори до четвърти клас. Тази помощ да бъде 250 лв. и засяга 90 хиляди ученици.

Плащане на еднократна помощ за самостоятелно заетите лица в размер на една минимална работна заплата от 650 лв. и засяга над 200 хиляди самоосигурени лица.

Увеличение на обезщетението за отглеждане на дете между първа и втора година в размер на една минимална работна заплата – от 380 лв. на 650 лв.

По отношение на следващите групи, здравеопазване и борбата с ковид кризата – тези 120 млн., които са разписани в актуализацията на служебния кабинет, не бяха уточнени за какво ще се използват. След като се срещнахме с Лекарския съюз правим много конкретно разпределение по дейности за какво да бъдат изразходвани тези пари. Допълваме, обаче, с разходи за материали за дезинфекция в училищата, както и за специализиран медицински транспорт на положителни или симптоматични Covid-19 болни.

Що се отнася до вътрешен ред и противодействие на мигрантския натиск, с вътрешния министър и синдикатите на МВР уточнихме, че трябва да внесем сума, която да им гарантира заплатите за ноември и декември, защото без актуализация остават без заплати. Освен това, средства за противодействие на миграционния натиск и актуализиране на лимитите за защитно облекло на полицаите. Предстои да уточним за отбраната какво да е увеличението.

Културата. Субсидията за културните институции, по-точно за сценичните изкуства, е достатъчна най-много до началото на октомври. Загрижени за този сектор, който винаги е най-ощетен в такива ситуации, внасяме предложение за увеличение на средствата за институтите на сценичните изкуства, както и компенсация за увеличените разходи за електрическа енергия на държавни, общински и регионални институти.

За възрастните хора – преизчисляване на пенсиите. Това е нашето предложение за преизчисляване на база средноосигурителния доход от 2018 г.

За икономиката предлагаме мярката 60/40 да бъде преформатирана в 80/20. 

И една тема, която не е засегната нито в служебната актуализация, нито от другите колеги – подпомагане на общините. Те са едни от най-важните на първа линия в ковид кризата, но не е предвидено нищо за тях. Ето защо допълваме актуализацията на бюджета с 54 млн. лв., което да бъде увеличение на трансфера към общините. Това направихме след разговори и искане на Националното сдружение на общините.

Всички тези предложения са много разумно оценени до стотинка. С тези предложения, които правим, няма изменения по салдото на централния бюджет, тъй като предлагаме да отпаднат някои ненужни разходи и предлагаме увеличение на приходната част, защото смятаме, че тя е занижена в предложението на служебния кабинет.

Правим своите разумни, обосновани, необходими, дори вече задължителни предложения в помощ на народа в трите кризи, които се задават, с цел стабилизация на държавата. Надяваме се, въпреки че не ни подкрепиха другите партии, между първо и второ четене да се стигне до такъв разум, че да се приемат най-необходимите неща.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/20768-korneliya_ninova_predstavi_predlojeniyata_na_bsp_po_aktualizatsiyata_na_byudjeta.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram