Корнелия Нинова: Нужна е промяна, която води до стабилност. Знаем как и можем да я направим

„Голямата лява коалиция може да обединява около идеи хора, които досега бяха в различни, по-малки партии. Практиката показа, че голяма част от тези малки партии не могат да влязат в парламента. Тези българи, които са ги избрали, не се чувстват представени, което е лошо за демокрацията. Затова обединението около идеи на повече хора гарантира по-добър резултат и по-голям успях“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Тя подчерта, че през следващата седмица предстои подписването на нови споразумения с други партии. „Има една голяма цел – да обединим лявото за обща политика и за резултат“.

По думите ѝ коалицията ще предложи сериозна алтернатива, която се налага от развитието на обществените отношения, дори и заради ковид кризата и последвалата социална, и икономическа криза. Нинова посочи някои от най-сериозните проблеми в страната, по които има отговори с лява политика, сред тях: бедността, задълбочаването на неравенствата в следствие от кризата; загуба на работните места, понижаване на доходите, увеличаване на цените на тока, растяща инфлация, а това означава и оскъпяване на живота.

 Лидерът на левицата даде пример с темата за преизчисляване на пенсиите, като подчерта, че швейцарското правило зависи от инфлацията и средноосигурителния доход. Когато, обаче, се вдигне инфлацията, тези проценти нарастват и въпросът е дали ще има  средства. „Това е типична лява политика, на която имаме отговор, защото в последните четири години постоянно предлагахме решение“.

Като други леви политики Нинова открои младежката политика, зелената политика – чистият въздух, вода, земя, храна, чистата природа; грижата за малък и среден бизнес.

 По повод предстоящите избори, председателят на левицата коментира: „Според мен е време да се избира вече не толкова с емоция, а с разум. Защото е изключително важно какво ще се случи на 12-ти юли. Тоест да се гледат политики и програми. Вече е въпрос на можене, а не просто да искаме промяна. Всички искаме някаква промяна. Въпросът е да се избере този, който може да я направи. Как да се избере? Да се види какво е правил в последните години – искал ли е промяната, отстоявал ли я е. През последните години от БСП много категорично, последователно, системно и принципно правихме това. Когато хората избират, нека да преценяват кой през последните години наистина го е правил. Слави Трифонов го нямаше през тези години, когато се борихме с ГЕРБ. ДБ не бяха толкова активни. „Изправи се! Мутри, вън“ ги нямаше – Мая Манолова беше омбудсман. Нека да се види кой наистина е бил принципен и последователен. И след това – оттук нататък кой какво предлага, може ли да го направи, доказал ли е, че може – има ли план и програма?“. По думите на Нинова последният парламент е бил „витрина“ – видяло се е кой какво прави.

„В следващия парламент без БСП не може да се направи правителство, освен ако някой не реши да отстъпи от принципите си“, подчерта Нинова. Тя открои, че е необходима промяна, която да доведе до стабилност и сигурност.

Нинова посочи няколко примера за сектори, които се нуждаят от промяна: пенсионната система – преизчисляване на пенсии, която да доведе до стабилност на доходите на пенсионерите; в икономическия модел – отмяна на 48 лицензионни и регистрационни режима, които ще дадат стабилност на малкия и среден бизнес; промяна в съдебната система, която да създаде стабилност и сигурност на инвеститорите, и чувство за справедливост у хората; промяна в здравеопазването. Нинова е категорична, че е необходим и нов тип правете на закони в парламента, който да даде стабилност. Като порочна практика за постоянни промени тя посочи Кодекса за социално осигуряване, който е бил изменян над 20 пъти.

 Относно реденето на листи в БСП, Нинова коментира: „Дали един или друг ще води листата е въпрос на лично его и на разбиране за правене на политика. Не приемам изказвания, които казват „или съм водач, или няма да участвам“. Това изразява личен интерес да си в политиката, а не правене на голямата политика.“

На въпрос дали е възможно връщането на ГЕРБ във властта, Нинова отбеляза: „Изглежда ми все по-малко вероятно, но да не подценяваме ситуацията. Все още имат мрежата от назначения. Да не се отпускаме. ГЕРБ няма да могат да управляват, но да не подценяваме ситуацията“.

 „Разграждането на този модел не може да стане само със смяна на ръководни кадри, това иска много сериозна промяна“, смята лидерът на БСП. Тя обърна внимание, че едно служебно правителство не може да закрие Специализирания съд, нито може да прави промени във ВСС – за това трябва парламент, трябват 121 депутати, редовно правителство. Същото важи и за промените в здравеопазването, например, болниците – да не бъдат търговски дружества. Това не може да се направи от служебно правителство, а е необходимо управленско мнозинство. За промените в ББР и създаването на клонове в страната, пък е необходима промяна в закона за ББР.

„Актуализация на бюджета без парламент и правителство няма как да стане. Да, служебното правителство работи добре, но истинската промяна може да стане с работещ парламент и най-малко 121 човека, които искат промяна и стабилност“, заяви Нинова.

 „След 11-ти юли трябва да се намери разумно съгласие – открито и принципно, на базата на програми за промяна, да се направи стабилно управление с няколко приоритета. Трети избори ще бъда изключително тежки“, смята още председателят на БСП. Нинова акцентира, че липсата на правителство и работещ парламент е опасна за България като цяло, защото политическата нестабилност води и до социални проблеми. От друга страна навън изглеждаме зле пред инвеститорите: „Трябва да излъчваме сигурност и стабилност. От тези, които ще бъдем в следващия парламент зависи да го направим“.

По думите на Нинова много от дейността на служебното правителство покрива предложенията на левицата през последните 4 години, като например: предложението да се сложи таван на кредитите в ББР, за да може повече и по-малки бизнеси да имат достъп до средства. Сега започват и проверки в АПИ, „Автомагистрали“.

 „Служебното правителството си върши работата, но идват реалните човешки въпроси. Увеличението на тока, розопроизводителите си унищожават земите, а това е „течното злато“ на България. Става дума за 40 000 работни места. Майки протестират заради липсата на места в детски градини. Трябва да започнем да решаваме тези въпроси – нужен е реално управление“, открои Нинова.

Нинова оспори твърдението, че БСП е част от „партиите на статуквото“ като подчерта, че някои от партиите, които го твърдят, не са стъпвали на протеста, за разлика от БСП, които са били там от първия до последния ден. Тя припомни още, че в парламента са били направени над 1 300 алтернативни предложения, 4 години поред е бил внасян алтернативен бюджет; внесени са и 5 вота на недоверие, а в този период левицата е понесла и много удари затова, че не е искала да влезе в задкулисни договорки. Според Нинова не е справедливо БСП да бъде причислявана към статуквото.

„Ние водим последователна, принципна, конкретна политика. Преди изборите извадихме и план за първите 100 дни на управлението. Знаем как и можем да го направим. Искаме хората да ни видят в тази алтернатива. Моментът е ключов. Онези избори бяха, за да си ходят ГЕРБ. Добре, ГЕРБ приключиха. Сега следва – какво след ГЕРБ? С какво ще заменим този модел. Очакваме на 11-ти, на базата на тези аргументи и факти, на базата на истината, да има съвсем друг резултат“, заключи Нинова.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/20091-korneliya_ninova__nujna_e_promyana_koyato_vodi_do_stabilnost__znaem_kak_i_mojem_da_ya_napravim.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram