Корнелия Нинова: На 5-ти получаваме мандата и го връщаме

Всеки загубен ден в опити за правителство продължава живота на кабинета Борисов

Ако и когато президентът реши да покани някого от БСП в служебен кабинет, то това ще става по правилата и устава, с решение на Националния съвет

„Ние 4 години се борим за промяната на модела на управление на ГЕРБ и Борисов, но на последните парламентарни избори по-голяма част от българските граждани видяха в Слави Трифонов и „Има такъв народ“ възможност за промяна. Изразихме предварително подкрепа, подадохме ръка на няколко пъти, която беше отхвърлена. Имаме предварително заявена позиция от трите нови политически субекти, че няма да подкрепят правителство на БСП. Трите нови партии показаха политическа незрялост, липса на култура за политически диалог. Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединим за онези неща, които ни събират, а не които ни разделят. В тази ситуация, въпреки желанието за промяна, с готов план, ден по ден и мярка по мярка, и с хора, които могат да направят тази промяна, правителство, съставено от БСП, макар и временно, е невъзможно.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията веднага след заседанието на Националния съвет, на което колективният орган реши как да се действа с проучвателния мандат за съставяне на правителство.

Нинова поясни, че днес  на Националния съвет са били обсъждани всички варианти с една цел – да се поеме отговорност и да се изведе България от кризата. „Те се сведоха до следните 4: Първо, правим чисто партийно правителство на БСП с ясното съзнание, че то няма да срещне подкрепа, но показва готовност за промяна, за управление и за ревизия на модела “Борисов”. Беше отхвърлено такова решение.

Второ, правим експертно правителство, надпартийно, с ясна програма и започваме консултации с новите три политически субекта, знаейки предварително заявената им позиция, че няма да подкрепят правителство на БСП – все пак да направим отговорно последен опит, за да се стабилизира страната. И това предложение беше отхвърлено след дискусия, то крие рискове. Такова експертно правителство, внесено в парламента може да бъде подкрепено, въпреки публичните заявки открито от ГЕРБ и скрито от ДПС. То би отговаряло на старите намерения на ДПС за програмен кабинет. Но това за нас е абсолютно неприемливо. Няма как да борим модела и да го променяме, правейки това заедно с модела ”, подчерта лидерът на БСП.

Нинова посочи и третия обсъждан вариант – БСП да вземе мандата, да започне консултации, и да печели време, за да се даде възможност на парламента да вземе важни решения: „ Но от това, което видяхте последната седмица в парламента – той е неспособен на това. Законодателството, което се приема е нетрайно и некачествено. Видяхте какъв Изборен кодекс беше приет.”

Корнелия Нинова посочи, че приоритетите на БСП, които отдавна са сложени на масата в парламента, са напълно отхвърлени. Тя припомни и кои са те: социално икономически мерки в кризата в помощ на домакинствата и на икономиката, ревизия на управлението на Борисов, Планът за възстановяване и устойчивост, промяна в съдебната система, която да гарантира справедливост и нов Изборен кодекс. „Някои от тези задачи бяха решени, но съществените за нас социално икономически въпроси плюс актуализация на бюджета не се разглеждат в парламента“, припомни Корнелия Нинова.

Нинова отново напомни философията си, че е най-добре да бъдеш откровен и честен с хората: „Да, ние можехме да вземем мандата и да печелим време. Да правим опит да съставим правителство, което знаем, че предварително е обречено – просто, за да си направим ПР, за да покажем, че можем, че имаме хора, че имаме програма. Но искам всички българи да са наясно – взимането на мандат и губенето на време в опити да се състави едно невъзможно правителство, постига само една цел – продължава управлението на правителството на Бойко Борисов. Всеки загубен ден в опити за правителство означава, че той остава на власт”, изтъкна председателят на БСП.

Корнелия Нинова информира, че другата възможност, която Националният съвет е избрал с голяма мнозинство – 108 гласа на 5 въздържали се, е била веднага мандата да бъде върнат: „Това означава шанс за президента Радев да поеме управлението на страната. При избора дали да вземем мандат и да се бавим, и да продължава управлението на Борисов или да върнем бързо мандата, и управлението на страната да се поеме от президента Радев със служебен кабинет – избрахме второто. Още повече, че президентът Радев при откриването на сесията в парламента заяви, че е готов със служебен кабинет.

Вярваме, че с днешното си решение даваме възможност на един качествен, професионален, служебен кабинет, съставен от честни и почтени хора, да преведе през тези месеци страната през кризата. Това беше и окончателното решение на Националния съвет – на 5-ти получаваме мандата и го връщаме.”

Нинова коментира, че се отива на предсрочни избори, а отговорността, за което трябва да бъде понесена от т.нар. нови политически субекти, на които хората са възложили огромни очаквания и надежди, а те са ги пропилели: „Отиваме на избори с желание, с усилия, които ще положим, да убеждаваме и да показваме, че БСП е истинската промяна и че няма да допуснем тя да бъде подменена, промяната да не стане подмяна.”

Лидерът на БСП припомни принципната позиция, че макар и издигнат от БСП, избран с кампания на БСП, президентът Радев беше избран и с гласовете на много хора извън партията. „От момента на избирането му той е независимата президентска институция и ние никога не сме се месили в работата на президента. Напоследък в публичното пространство се появиха всякакви спекулации за подготвяне на министри в служебния кабинет и то на знакови лица от БСП. До сега не сме водили такива разговори с президента и не е наша работа да му редим служебния съвет, но Националният съвет след поставени въпроси от зала днес реши и този въпрос“, обясни Корнелия Нинова като добави „Взехме решение със 106 гласа “за“ и без „против“ и „въздържал се“, ако и когато президентът реши да покани някого от БСП в служебен кабинет, то това да става по правилата, устава и реда в БСП, през нейните колективни органи, чрез решение на Националния съвет. Ако президентът се обърне към нас за кадри, то ние ще си свикаме колективния орган и ще решим как да постъпим в този случай. Всички останали публични информации приемаме за спекулация и те не са подадени или не са отговорност на партията. Така че всичко ще бъде пред вас, прозрачно, публично и ясно, ако се стигне до този момент“, заяви председателят на БСП.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:https://bsp.bg/news/view/19987-korneliya_ninova__na_5ti_poluchavame_mandata_i_go_vryshtame.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram