Корнелия Нинова към СФСМВР: Ще предложим допълнителни средства за МВР в актуализацията на бюджета

За нас е важно да има работещо правителство и парламент, големият проблем в МВР не може да бъде решен от временно правителство, заявиха синдикатите

„Синдикалната федерация на служителите в МВР е изключително важна в тази ситуация, този бранш винаги е бил важен.  Сигурността и общественият ред са абсолютен приоритет. Провеждали сме много срещи, знаем за проблемите в структурите, но сега разсъждаваме върху тези проблеми с оглед  и на мигрантската криза, която може да се създаде. Затова мислим между първо и второ четене да внесем предложения за допълнително финансиране на структурите на МВР и на Министерството на отбраната.“ Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на среща с представители на Синдикалната федерация на служителите в МВР, на която от „БСП за България“ присъстваха още Георги Свиленски, Христо Проданов и Иван Иванов.

 „Ако не съставим правителство, президентът ни разпусне и оставим бюджета без актуализация, поставяме в риск и националната сигурност, и хората, които трябва да бъдат обезпечени със заплати и всичко необходимо в този бранш, и охраната на границата. Затова подхождаме много разумно, рационално и отговорно към този въпрос“, добави Нинова.

„За нас също е важно да има работещо правителство и работещ парламент. Големият проблем на МВР не може да бъде решен от временно правителство“, заяви от своя страна Валентин Попов от СФСМВР.

Той изрази притеснения, че ако бюджетът на МВР не бъде актуализиран, МВР едва ли ще е в състояние през ноември и декември да изплати заплатите на служителите.

На срещата синдикатите очертаха някои спешни неща, които трябва да бъдат включени в актуализацията на бюджета, включващи актуализация на годишните лимити за униформи, допълнителни средства за командировки по границата и увеличение на средствата за заплащане на времето на разположение от 20 стотинки на час на 50 ст. на час.

Беше повдигнат и въпросът за нуждата от дългосрочна реформа в МВР.

„Има необходимост от реформа в МВР, но тя би могла да започне при едно редовно правителство. Разговорите в тази посока ще продължат. Наясно сме и за нуждата министерството да бъде подготвено, предвид събитията в Афганистан“, заяви народният представител от левицата Иван Иванов.

Корнелия Нинова потвърди, че е наясно, че актуализацията на бюджета, която внася служебният кабинет, не е предвидила средства за МВР по охрана на границата и всички допълнителни дейности, които се налагат във връзка със ситуацията в Афганистан. Тя заяви, че БСП има готовност да внесе предложения в актуализацията, включващи 30 млн. лв. за допълнителни разходи за издръжка в МВР, 10 млн. лв. за закупуване на защитни комплекти, 37 млн. лв. за противодействие на миграционния натиск, 16 млн. лв. за актуализиране на лимита за униформи и 10 млн. лв. за МВР болница, предвид новата ковид вълна.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:https://bsp.bg/news/view/20748-korneliya_ninova_kym_sfsmvr__shte_predlojim_dopylnitelni_sredstva_za_mvr_v_aktualizatsiyata_na_byudjeta_.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram