Корнелия Нинова: Кабинетът е изчерпан, парламентът е делегитимиран, време е за избори (ВИДЕО)

„Гласуването на вота на недоверие днес показа, че правителството на Борисов и присъдружните му партии докрай ще отричат реалността в името на властта. За нас това управление е изчерпано. Този парламент е делегитимиран и не представлява мнозинството български граждани и тяхното желание за промяна. За нас оттук нататък единствена цел на Народното събрание да остане да работи може да бъде само ускорено приемане на машинното гласуване, за да се гарантират честни избори и след това разпускането му.“

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.
По нейните думи на вота се е видяло, че Обединените патриоти и ГЕРБ си пазят властта на всяка цена, докато „Воля“ се е изтъргувала за пореден път, знаейки, че няма да бъде в следващия парламент.

„Много интересна беше позицията на ДПС – за пръв път в историята на всички вотове, те не взеха отношение в дебата, вероятно изчаквайки как ще се развие въпросът с тримата посочени от премиера Борисов техни министри“, коментира Нинова.  Както знаете те подадоха уж оставки, след това оставени на изчакване. Очевидно там ще се развиват някакви процеси“, изтъкна тя.


„Нашата позиция е категорична и ясна – изчерпано управление, делегитимиран парламент. Продължаваме да подкрепяме протестите и да настояваме за оставката на правителството. Приемане на машинното гласуване в ускорени срокове и разпускане на парламента“, завърши лидерът на левицата.

Днешното гласуване показа кой кой е в парламента, изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция, след като поискания от левицата вот на недоверие срещу кабинета „Борисов“ 3 не мина.

„Вероятно ще разберем следващите дни. Когато видим какво се предлага, ще разберем и как са се развили взаимоотношенията между ДПС и ГЕРБ, като досегашни партньори“, продължи Корнелия Нинова.

Нинова заяви, че няма информация, нито представа как вървят разговорите за съдбата на тримата министри.

Правителството демонстрира непоследователност в решенията и употреба на темата за коронавируса за партийни и политически цели, каза още Нинова по повод на разпространената позиция от Министерството на здравеопазването, според която министърът на здравеопазването не е забранявал събора на Бузлуджа.

„С първата заповед, която издаде, министърът на здравеопазването забрани събора на Бузлуджа. Оперативният щаб в Стара Загора даде указания да не го провеждаме. След това се издаде нова заповед по онзи принцип – сутринта може, след обяд не може, сутрин с маски, после – без маски. Излезе нова заповед, която също не беше много ясна. Попитахме министъра с писмо и той даде указание, че можем да го проведем на 50 % заетост на поляната при определени условия и т.н. Ако мога да обобщя обаче – не само за нас, но очевидно правителството използва ситуацията с коронавируса за политическа употреба. Тази промяна в заповедта, която касае и нас, винаги е предпоследна. Веднага след издаването на първата, решихме, че ще проведем събора пред Министерски съвет. Сега след издаването на втората, ще обсъдим как точно ще организираме нещата и ще ви информираме. Не може постоянно и населението на страната, да бъде държано в такова напрежение, в такава непоследователност на актовете и мерките на правителството, които водят само до едно – несигурност в икономиката, във фирмите, в бизнеса какво да предприемат“, посочи Нинова.

И подчерта, че засега митингът на левицата ще се проведе в столицата – на 25 юли пред Министерския съвет.

Корнелия Нинова коментира и темата за съдебната власт в отговор на журналистически въпрос.

„Ще припомня какво предлагахме ние като съдебна реформа преди 2 години и половина. Тогава направихме много широки дискусии с представители на съдебната власт, на прокуратурата. Срещнахме се с главния прокурор, с представители на ВСС, с президента имахме разговори, с други партии и настоявахме като част от промяната, която предлагаме върху актовете на главния прокурор да има съдебен контрол. Един от начините е да се постигне контрол върху актовете на главния прокурор. Тогава тази наша реформа и предложение беше категорично оспорено от управляващите. Имахме и изцяло различен закон и концепция за Комисията за отнемане на противозаконно придобито имущество. Също беше отхвърлено. Ние не сме се отказали от тези свои идеи“, каза Нинова. И посочи, че те могат да бъдат усъвършенствани и отново предложени за разговор.

Епицентър

https://www.facebook.com/BulgarianSocialistParty/videos/330003904685551/?t=1

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram