Корнелия Нинова: Здравеопазването трябва да е грижа за човека, а не търговия

Думите на управителя на НЗОК са неадекватни

Моделът на здравеопазването в България отдавна показа своите дефекти, а кризата с Ковид-19 ги задълбочи. Днес абсолютно неадекватно звучат думите на управителя на Здравната каса, че “трябва да запазим системата и да не обещаваме нещо повече, защото никой не очаква нещо повече”. Напротив, смисълът на политиката е да очакваме и да се борим за повече.  В здравеопазването всички очакват нещо повече – и пациентите, и лекарите, и медицинският персонал.

Българите очакват да имат достъп до здравеопазване и когато са си плащали здравните вноски цял живот, да не им се налага да доплащат за всяко нещо.

Лекарите и медицински сестри очакват адекватно заплащане.

Регионите имат огромни очаквания. Хората от Видинско очакват да се възстановят закритите отделения в единствената болница там. Тези в Смолян да има в областта поне една денонощна аптека. А родилките в Търговищко да не им се налага да пътуват 100 километра, за да родят в болница.

Абсурдно звучи твърдението, че не е време за промени. Това време отдавна мина. Най-болната нация в ЕС и с най-ниска продължителност на живота е повече от изискване за промяна. То е императив за нова политика в сектора. 

Здравето не трябва да е стока, а болниците търговски дружества,  в които то се търгува. Здравната карта трябва да осигурява достъп до здравеопазване на всеки българин.

Наложителна е промяна в лекарствената политика. Трябва да се намали ДДС на лекарствата. Те са регулирана стока и това категорично означава падане на цените им. Търговете трябва да се правят от Министерство на здравеопазването, а не от всяка болница поотделно, защото при поръчано по-голямо количество цената е по-ниска. Задържането на кадрите в здравеопазването може да се постигне с единна Държавна наредба за базова заплата, над която болниците могат да надграждат. Могат да се спрат кражбите и източването.

Задължително е да се направят няколко важни стъпки, за да се подобри всичко в сектора и това да повлияе върху здравето на нацията.  Тези стъпки ще срещнат яростна съпротива и няма да са леки. Ще се засегнат много интереси. Но това няма да ни отклони в нашата решимост за ефективно, достъпно и качествено здравеопазване за всеки български гражданин.  Той трябва да е в центъра на системата,  а не отделни интереси.

05.10.2020 г.

гр. София

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram