Корнелия Нинова: Започнахме разговори за коалиционно правителство с “Продължаваме промяната”

Поемам цялата отговорност за резултата на БСП

Битката ми със задкулисието в БСП беше представена като дребнави разправии

„Проведохме първи разговор с „Продължаваме промяната“. Беше рамков разговор – покана за съставяне на общо правителство. Начертахме пътна карта. В следващите дни ще излъчим работни групи по теми – те да говорят по програми, да видят какво да запишем в една обща програма, която да бъде официално писмено коалиционно споразумение за правителство. Общото, което ни събира е, че трябва да има работещ парламент и редовно правителство.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Тя добави, че е поставила въпроса за приемането на бюджета за 2022 г., обсъдени са били общи политики и антикризисните мерки. Нинова подчерта, че за министри не е говорено. „Първо програмите, да видим къде имаме общи идеи и можем да направим нещо за България и за хората, после ще обсъдим постовете“, заяви тя.

„Ние сме партия с ред и правила. Съгласно нашите правила, когато председател е избран пряко от членовете на партията, Уставът е разписал какво се случва – при предсрочно прекратяване трябва да се свика конгрес, той да констатира оставката и след това Националният съвет да излъчи от сегашните заместник-председатели един, който да ръководи партията и да подготви пряк избор за следващ председател“, обясни Корнелия Нинова процедурата, която следва, след като днес си подаде оставката като председател на БСП.

„Днес депозирах оставката си до членовете на БСП, тъй като вие сте ме избрали, уважаеми социалисти, на пряк избор. Оставката е факт и връщане назад няма. Оттук нататък си вървим по процедурата“, категорична бе тя. По думите на Нинова четвъртото място на БСП на изборите е катастрофа и в този случай нейният морален избор е да подаде оставка.

В предаването „Лице в лице“ лидерът на БСП коментира отношенията си с Румен Радев: „Аз доведох Румен Радев на „Позитано“ и си спомням тогава съпротивата срещу президента Радев – и в Националния съвет, и в структурите. Тогава положихме много усилия той да стане президент. Аз нямам задкулисни разговори и всичко си казвам директно. Може би имаме различни разбирания по някои въпроси. Например не приех, когато президентът Радев дойде в парламента и каза: „Вие тук сте статуквото. Промяната е на площада“. Ние не сме статукво. Ние пет години водихме война с Борисов и с модела „ГЕРБ“. Тогава парламентарната ни група доста се напрегна. Аз ги спрях, да не реагират. След това призивът „гражданите срещу партиите“. Да, ние знаем, че партиите не са обичани, но в основата на държавността и на работещата политика в цял свят са партиите. Това са наши принципни различия, не е нещо лично.“

По нейните думи президентът Радев е помагал на „Продължаваме промяната“ да спечели изборите с негови публични изяви и затова я е нарекла президентска партия.

„Искам да съм много ясна – не хвърляме вина на никого, не търсим отговорност. Аз поемам отговорността и аз съм виновна. Затова си подадох оставката. Наясно съм, че когато започнах промяната преди 5 години в партията, ме чака това. Дълбоката промяна, която започнахме, за съжаление, беше представена в публичното пространство като дребнави битови разправии в БСП. Това беше битка срещу задкулисието, което Борисов хранеше през годините вътре в БСП. Конкретно – даваше им обществени поръчки по времето на управлението на ГЕРБ. По времето на Борисов настъпи конфликта ми с Георги Гергов за дупката във Варна и последва изключването му след срещата със Сотир Цацаров в ЦУМ. Защото не приемам такова задкулисие и се боря с това. Когато Борисов падна от власт, тази вътрешна опозиция се премести при служебния кабинет. И сега са там и се действа по същия начин.  Това е голям въпрос не за Корнелия Нинова, не за Румен Радев, а за държавата. Едно и също задкулисие се храни от всяка власт, а ние говорим, че ще се борим с корупцията“, каза още Нинова.

„Нека Антон Кутев, докато е говорител на служебния кабинет, да не изразява публично партийни позиции. Да дойде на Национален съвет, да дойде при мен – ще разговаряме. Но когато излезеш като говорител на служебния кабинет и поискаш оставката на ръководството на партията, ангажираш служебния кабинет. Злепоставя президента по този начин. Аз загрижено казах това и на президента Радев, но не последва никаква реакция от негова страна“,  коментира Корнелия Нинова изразената позиция на говорителя на служебното правителство. По същия начин, по нейните думи, позицията на социалистите от ИК на Радев, които са поискали оставката ѝ още преди да са излезли резултатите, е в ущърб на президента.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/21386-korneliya_ninova__zapochnahme_razgovori_za_koalitsionno_pravitelstvo_s_prodyljavame_promyanata.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram