Корнелия Нинова: Държавата да гарантира чиста вода, чист въздух и храна на българския народ

Искаме изслушване на министъра на екологията

Правя процедура да бъде извикан на изслушване министърът на екологията, околната среда и водите г-н Емил Димитров. Мотивите ни за това са следните – задължение на държавата е да гарантира на българския народ чиста вода, чист въздух, храна и земя. Темата за опазването на природата и екологичните стандарти е една от най-важните днес. В последните години станаха известни десетки случаи на нерегламентирани сметища в България, където незаконно са струпани боклуци от цял свят.

В Хасково и в много други градове водата е опасна за здравето на хората от години. Замърсяването на въздуха в големите градове е в над допустимите норми в пъти, а в последните дни ярък пример за беззаконност и безнаказаност е  случилото се във Варна и на строежа в Алепу.

Във Варна се изляха 5 милиона евро и тонове фекални води и никой не носи отговорност за това. Време е тези въпроси да срещнат решителни мерки от страна на държавата. Вместо това, вчера министърът заяви, че няма да бъде екологична бухалка. Уважаеми г-н министър, да се спазват законите на страната и да се упражнява контрол върху тяхното изпълнение не е бухалка, а е ваше първо и неотменимо задължение. Той ни препрати да питаме инвеститора  какви са му намеренията и какво да прави на Алепу.

Не, г-н министър, не трябва да питаме този, който го прави, а този, който му е разрешил извън закона и който си затваря очите и до ден днешен за контрол върху този строеж. Затова искаме от името на ПГ на „БСП за България” да бъде извикан днес министърът и да го изслушаме по тези въпроси.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram