Корнелия Нинова: Другата седмица внасяме вот на недоверие за корупция

България ще започне да се възстановява и ние да живеем по-добре, когато моделът на превзетата олигархично-паралелна държава, олицетворявана от Бойко Борисов си отиде, заяви лидерът на БСП

Внасяме другата седмица вот на недоверие за корупция – оставката и падането на кабинета е гаранция за просперитета на България и перспективата пред народа.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група.

„България ще започне да се възстановява и ние да живеем по-добре, когато моделът на превзетата олигархично-паралелна държава, олицетворявана от Бойко Борисов си отиде“, заяви още Нинова.

„Днес внасяме предложението за анкетна комисия, която да установи фактите за закупуването на акции в ПИБ на занижени цени. Защо, кога, кой и как реши това. До дни внасяме предложението за парламентарна комисия за липсващите 700 млн. лв. от хазната вследствие на лобизъм, задкулисие и скрити договорки в хазната“, каза още Нинова.

Всяването на страх и затягането на мерките служи за прикриване на скандали и закрепване на управлението, заяви лидерът на БСП.

„Даваме ли си сметка какво се случва в държавата напоследък и с народа ни?

Съществуват поне три реалности в момента? Първата е пандемията COVID – 19 Блестта ту отшумява, ту се връща и наред със здравните мерки и вместо да ни е урок за спешна реформа в здравния модел все повече се засилва усещането, че се използва за политически цели“, каза още Нинова.

Според нея всяването на страх и затягането на мерките служи за прикриване на скандали и закрепване на управлението.

„Втората реалност е икономическата и социална криза, която идва вследствие на пандемията. С прости очи се вижда, че идва торнадо. Вие, овластените да управлявате, вместо да се втурнете да укрепвате общия ни дом, стоите, гледате и обещавате на българите. След като бурята ви помете, ще ви дадем кредит да възстановите живота си“, коментира Нинова.

„Третата реалност – най-опасната. Не просто стоите и гледате, а участвате в разрушаването на темелите на дома ни България. Основата е държавността. Нито една институция не работи по правила. Всички институции ДНСК, РИОСВ, Общиски съвет са се съгласили в Алепу да се строи хотел, а не подпорна стена“, каза още лидерът на БСП. Тя посочи, че е заложена корупция в Закона за хазарта.

Очевидно това управление си отива, но си отива с наследство – след вас и потоп, заяви Нинова.

„Бизнесмени поемат писмено ангажименти за реклама в медии срещу подкрепа в държавни органи. Премиер заплашва разследващ журналист и евродепутат в телефонни разговори и унижава българския парламент чрез неговия председател. Докато прави всичко това спи с пистолет до главата, обкръжен от пачки пари. Други бизнесмени разкриват как силово и арогантно им се отнемат фирми. Това е разпад на държавността. За да не остане нищо не разрушено след вас, атакувахте безпрецедентно и президентската институция. Не просто Румен Радев, а президентската институция“, каза още Нинова.

Тя припомни нещо казано от БСП преди три години от 27 септември 2017 г. „Най-яркият пример за паралелна държава е правителството на Борисов“ и още „държавата е превзета от малцина, народът е поробен и държан в страх от свои, спойката пари и власт управлява и се възпроизвежда, тя е скритата парарелна държава, но тя дърпа конците на истинската“.

Помните ли, че тогава за тези думи ни набедихте в опит за държавен преврат. Какво показа времето? Времето доказа правотата ни. Време, през което по всички начини се опитахте да унищожите БСП и коалиция „БСП за България“ с лъжи, медийни и компроматни акции, външен и вътрешен натиск. Опитахте се да унищожите и тази нормалност във всяка държава да има власт и опозиция.

Да има управляващи и инакомислещи, непослушни, смели, които не лягат в краката на властта. Сега, когато се сривате, се опитвате да ни въвлечете в задкулисието, да излъжете, че сме съучастници в разпадането на България“, коментира още Нинова.

Лидерът на БСП обърна внимание, че управляващите са направили опит да внушат за връзки на БСП чрез председателя и скрити и тайни срещи с бизнесмени. „Неуспешно. Видя се, че това е лъжа. Вчера един бивш министър от правителството на Борисов, т.е. участник в този модел на управление задава въпроси за тайни договорки между БСП и ДПС за управление на страната.

Уважаеми, скрите в сенките персони, и това няма да успеете. Най-малкото, защото не е вярно, но най-вече защото хората помнят ние отдавна сме казали истината за управлението днес и тя е цитат: „България се управлява от нова тройна коалиция . ГЕРБ, „Обединени патриоти“ – ДПС“, каза още Нинова.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram