Корнелия Нинова: Важно е да се помогне на безработните, на родители, останали да гледат децата си, на възрастни и самотни хора

Трябва разумен и обмислен план за постепенно намаляване на карантинните ограничения

 „Сегашното решение на управляващите за подпомагане на българските производители няма да даде резултат. В него пише, че търговските вериги трябва да предлагат българска стока и толкова – нито какъв процент, нито колко да е площта. Нашето предложение е за определен процент от стоките – какъв процент българско мляко, българско месо – или за определена площ от магазина. Смятам, че този въпрос трябва да бъде трайно уреден със закон. Не трябва да бъде разглеждан конюнктурно заради кризата“. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред НТВ. По нейните думи в момента в българското земеделие има големи диспропорции, които трябва да се преодолеят – много голяма част зърнени култури, които се финансират, но са основно за износ и много малка част плодове, зеленчуци и месо. Според нея този дисбаланс трябва да се преодолее и държавната политика да се насочи повече към плодове, зеленчуци, мляко и месо, за да се изхранва българският народ и българските земеделски производители да бъдат конкурентоспособни. Другата дългосрочна мярка е България да предоговори европейските субсидии за българските земеделци. Сега те са по-ниски от тези в другите европейски държави и това ощетява българското производство.

Нинова посочи, че Европейската комисия е обявила три условия да  започне да се разхлабва карантината. „Трябва да се  се види как започват европейските държави да облекчават своите мерките и да се направи разумен и обмислен план и тук за намаляване на ограниченията“, смята лидерът на БСП. „Управляващите създават административен хаос и това продължава – например за маските – един ден да ги има, един ден да ги няма и после пак да ги има. За КПП-тата – първо да даваш декларация, после бележка от работодателя, която полицаите първоначално само я гледат, после – събират. Това е един хаос, който създава у хората напрежение и липса на предсказуемост какво да правят“, коментира Корнелия Нинова. Според нея неразумните решения на управляващите трябва да бъдат критикувани от опозицията. „Такова беше първото решение да се наказват с глоба от 5000 лв. лекарите, които отказват да влязат в болница поради липса на предпазни облекла – това беше абсурдно и обидно към спасителите ни в момента“, посочи тя. По думите на лидера на левицата БСП е направила своите разумни предложения, но е нямало  чуваемост от страна на управляващото мнозинство. „Всичко, което се предложи от опозицията, беше отхвърлено. ГЕРБ вървят по този принципен път от много години – щом е предложено от опозицията, значи е лошо. Предложихме за семействата, които са останали в неплатен отпуск, една минимална заплата плюс осигуровките – 725 лв. Това се прави в цяла Европа. Отхвърлиха го с много груб спор в парламента. Сега се прие 375 лв. на такова семейство – твърде недостатъчно“, каза още Нинова.

 „Извънредното положение да не се превръща в безконтролно положение. Трябва да има парламент и парламентарен контрол. Има много важни въпроси на хората, които трябва да стигнат до властта. Необходим е и контролът – как ще се харчат тези до 10 млрд. лв заем. Това са парите на хората и ние трябва да питаме- къде отиват те“, категорична бе тя.

Според Корнелия Нинова как ще се излезе от кризата зависи основно от правителството –дали ще се вземат още отсега мерки, които да стимулират малкия и среден бизнес и той да не фалира. „Засега няма такива мерки. В Европа двата пътя на помощ, към бизнеса и директно към хората, се съчетават разумно. За нас е важно в момента да се помогне на човека – на безработните, на майки, останали да гледат децата си, на възрастни и самотни хора. Абсолютно нищо не пречи двете неща в България да вървят паралелно“, смята тя.

Нинова посочи една от основните грешки на правителството – няма сериозен анализ какво е състоянието на финансите на страната: „Трябваше да се започне с това – пълен анализ на сегашното положение – дали сме на дефицит или излишък. Борисов и Горанов се объркаха помежду си какво говорят – Горанов казва милиард и половина сме на плюс, Борисов след един ден – 3,5 млрд. сме на минус. След това– да се направи  преглед на всички разходи, да се отложат належащите такива и тези пари да се пренасочат. Тази ясното я няма – работи се на парче, хвърлят някакви прогнози, които не са аргументирани с факти и числа“.

„Благодаря на всички структури на БСП, с които правим една силна дарителска кампания, насочена към подпомагане на българското производство и на хората в беда. Аз дарих 10 000 козунака, колегите в цялата страна правят в момента пакети със собствени дарения. Трябва да стигнем до 10 000 семейства“, каза за финал Корнелия Нинова. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram