Кои работодатели и как ще получат компенсация от 60% от брутните заплати на служители

Проектът на правителството засега е за подкрепа само на пряко забранен бизнес като хотели, ресторанти, кина, транспорт

Право на компенсация от бюджета на социалното осигуряване ще получат работодателите, които въз основа на нареждане от държавен орган заради извънредното положение са преустановили работата на предприятието, на част от него или на отделни работници или служители, но не са уволнили хората. Помощта ще е 60% от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за засегнатото лице и ще е за максимум три месеца. Условието – служителят да бъде запазен на работа за поне 3 месеца след субсидията.

Това предвиждат текстовете на проекта на Постановление на Министерския съвет за условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявено извънредно положение, с което „Капитал“ разполага.

Според социалния министър Деница Сачева текстовете в момента се обсъждат с работодатели и синдикати и ще бъдат гласувани окончателно вторник или сряда.

От текста на проекта става ясно, че за компенсации няма да могат да кандидатстват работодатели в сектори, които са спрели дейността си поради извънредното положение, без това да е наредено с акт на държавен орган. Предвидено е постановлението да влезе в сила от 13 март – деня на обявяване на извънредното положение. (Пълния текст на проекта вижте в прикачения файл.)/capital.bg

Документ

Проект на постановление на Министерския съвет


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram