Коалицията на Мая Манолова се разпада, дясната ѝ ръка също я напусна

ПП Волт се оттегля от партньорската мрежа на Изправи се.БГ!, съобщиха от партията. През уикенда новият политически борд на партия Волт взе решение да оттегли подкрепата си от коалиция „Изправи се! Ние идваме!“. На 29 май се проведе конгрес на Волт, който избра нов политически борд и двама нови съпредседатели Венцислава Любенова и Симеон Трулев. Лидер на Волт бе Настимир Ананиев. Междувременно стана ясно, че Тихомир Василев, който бе неотлъчно до Мая Манолова и Николай Хаджигенов по време на протестите, ги напуска. Той обяви това във Фейсбук: „Приятели поради ред събития, случки и динамика от последните дни, както и съмнения (обвинения) за покупко-продажби, искам ясно да заявя: Аз вече не съм част от Изправи се.БГ, както и от всички нейни производни коалиции“, написа във Фейсбук Тихомир Василев. Той пожелава успех на формацията в бъдеще, а като причина за своето напускане отчита принципни различия, които са непреодоличи. „Дойде момента, в който пътищата ни се разделят“, допълни още Василев.

Направихме анализ на взаимоотношенията в коалицията и заявките, с които се събрахме преди 9 месеца и установихме, че има много разминавания и голяма част от хората, с които стартирахме този проект вече ги няма. Текущите участници и ръководство на коалицията са се капсулирали в един затворен кръг и забравят очакванията на протестиращите, които ни събраха, коментира съпредседателят на Волт Венцислава Любенова.

Нашите членове и симпатизанти очакваха редовно правителство и по адекватно поведение в Народното събрание на коалицията, която подкрепяхме. Последните дни се удари дъното – всеки дърпа в своята посока. Има хора от „Изправи се! Ние идваме!“, с които бихме продължили да работим, но не и в този формат, заяви другият съпредседател – Симеон Трулев. 

Всяка една политическа формация се създава с цел участие на избори и налагане на конкретни политики, в които вярва и би приложила, ако участва в управлението. Волт ще участва и на предстоящите парламентарни избори през ноември – независимо дали със собствена регистрация или в коалиционна форма, допълниха от формацията. 

На 11 август от Волт съобщиха, че ще работят за преизбирането на президента Румен Радев. 

Преди няколко дни депутатите от парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Николай Хаджигенов и Арман Бабикян направиха първата стъпка към основаването на партия. Те признаха, че очакват регистрация на тяхната инициатива  „Ние идваме“ като сдружение с нестопанска цел. Идеята е, чрез това сдружение те да преговарят с формацията около Мая Манолова „Изправи се БГ“. Като начало – дали да участват заедно на предстоящите парламентарни избори. Хаджигенов обаче не изключи преговори и с други политически сили.

„Не означавa, че разваляме коалицията. Почваме нещо ново. Какво ще излезе, рано е да се каже“, коментира Хаджигенов.

Източници: OFFNews, „Сега“, „Епицентър“, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram