Кметовете от Кърджалийско прекратяват отношенията си с областния управител

Кметовете на общини в Кърджалийско са възмутение поведенито на областния управител, който се меси в в данъчната им политика.

След като премиера препоръча на кметовете да увеличат данъците,  областният спира решенията на общинските съвети и кметовете за това.

Кметовете проведоха обща пресконференция, на която обявиха своята позиция срещу решенията на областния управител. И съобщиха, че слагат край на диалога с него, научи Епицентър.бг


Затова пожелаха да се срещнат с премиера Бойко Борисов. За да го запознаят с подробности за отношенията между местната и регионалната власт.

Ще попитаме дали областният управител провежда политиката на държавата, коментира кметът на Кърджали Хасан Азис.

От пресконференцията провела се днес стана ясно, че общините излизат с обща декларация в несъгласие с политиката на областния управител.

Категорично отхвърлят едностранното управление на областната управа през последните години, с което областния управител реално прекратява диалога с местната власт.

От своя страна местните власти в Кърджалийско прекратяват всякакво участие в работни срещи и групи организирани от областния управител.


Тяхната позиция е изпратена до парламентарно представени партии с искане за решение на проблема.

„Към днешна дата решенията на ОбС в 5-те общини за корекция размера на местните налози са обжалвани в съда от областния управител Никола Чанев, който е назначен на този пост от ГЕРБ и се очаква да провежда на областно ниво политиката на правителството.

Това е прецедент в национален мащаб. И е логично да се запитаме – Чия политика изпълнява загубилия изборите за кмет на община Кърджали областен управител и каква политика е това, да обявяваш в социалните мрежи, че ще обжалваш решението за данъците и таксите още преди то да е гласувано от ОбС?

Кой има интерес и защо да пречи на развитието на местните общини?

Това отношение на правителството към общините със смесено население в област Кърджали ли е и Н.Чанев ли е натоварен с реализирането на тази задача?

Ако това е само плод на неговата “загриженост“ за хората, бихме искали да го попитаме – защо не реагирахте, г-н Чанев, на най-високото увеличение на цената на питейната вода в страната – в Кърджали, Момчилград и десетки села, от началото на 2020г.? Или Вашата цел е да правите всичко по силите си да проваляте усилията само на местната власт да подобри състоянието на пътищата, тротоарите, водоснабдяването, жизнената среда, живота на хората от област Кърджали?

Защо години наред не помогнахте с терен за изграждане на модерен кучешки приют от 7-те общини, за да решим сериозния проблем с безстопанствените кучета? Защо не правите никакви усилия за старта на Околовръстния път на Кърджали? Посочете една инициатива на община, чието реализиране сте подкрепили!“

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram