Кирил Петков призна, че е нарушил Конституцията – подписал е невярна декларация за гражданството си

Кирип Петков призна в студиото на БТВ, че е подписал невярна декларация за гражданството си, когото е трябвало да бъде назначен за служебен икономически министър. Тоова означава, че е нарушил Конституцията, а  указът на президента Радев е противоконституционен.

Направил съм административния процес по изпращане и завършване относно канадското ми гражданство. На документа пише 20-ти август. Моята работа като българин беше на 21-ви април да подам декларация, която работа съм свършил“, обясни Петков.

Пеков беше категоричен, че е подписал декларация през април, че не е чужд гражданин, защото е подал документи за отказ от канадско гражданско. Но към този момент не е имал документ от канадската държава, че го освобождава от гражданството  си, което е задължителното изискване на българската Конституция.

Плашат ме с наказателна отговорност, с 3 години затвор, не се чувствам виновен в себе си“, каза Кирил Петков.

И обяви гордо : Няма да поема отговорност!

Ще приема становището на КС. Аз не чувствам вина никаква вина. Пред себе си смятам, че съм направил всичко, което се изисква от мен“допълни той.

Както вече писахме, вчера от пресслужбата на ПП обавиха, че Кирил Петков ще представи в Конституционния съд в указания срок – 9 октомври 2021 г., документа, удостоверяващ, че вече не е гражданин на Канада.


Административният акт, получен по пощата, носи дата 20 август 2021 г. и удостоверява , че към тази дата Кирил Петков не е гражданин на Канада“, обявявиха от екипа на Петков.

.

Това потвържава факта, който Кирил Петков упорито неглижира – че в нарушение на Конституцията е бил  назначен за служебен министър, че е попълнил декларация с невярно съдържание и че указът на президента Радев за неговото назначаване е противоконституционен.

Кирил Петков продължава да набляга на факта, че  21 април 2021 г. е подал заявление за отказ от гражданство и е върнал своя канадски паспорт в посолството и  смята, че именно датата на волеизявлението за отказ от гражданство, а не моментът на връчване на административния акт, показват неговата воля. 

Конституцията обаче е категорична – датата на отказ от гражданство се счита от датата на документа, с който съотвената страна удостоверява, че лицето вече не е нейн гражданин.

Петков дори “даде указания” на Конституционния съд какво трябва да вземе предвид, решавайки казуса му – „… не е въпрос кога една чужда държава издава бележка, а кога си направил всичко законно”.

В случая Кирил Петков е имал двойно гражданство в момента на назначаването си за служебен министър – 12 май 2021 и е бил такъв до 20 август 2021 – повече от три месеца.

Такова нарушение на Конституцията България не помни!

Бившият икономически министър коментира социологическите проучвания и шансовете на формацията за бъдещия парламент: „Формирахме партия и вече имаме над 15%. Вярвам, че тези 30%, които поставихме, са напълно реални. Първите партньори, които обявихме, са ДБ и ИБГНИ. Смятаме да подпишем документ, който след изборите да се превърне в коалиция. Сега ще подпишем документ, който ще наречем „Принципи на бъдещо управление“.

Той изрази надежда за позитивни разговори с ИТН, но отрече да бъдат поканени за участие в споразумението. Според него няма шанс да бъдат започнати разговори с ДПС и ГЕРБ. Петков коментира евентуалното разпределение на министерските постове в правителство и ги раздаде в ефир. „Бих се радвал министър правосъдието да бъде от ДБ. В социалната дейност бих се радвал министър да бъде човек от ИБГНИ, а министърътна транспорта – шефа на ЕКОНТ“, с когото и вчера се срещнал и бил във възторг от него.

Най-важното за мен в момента е 121 депутати да бъдат достигнати. Толкова сме диалогични, че като седнем с нашите партньори да не поставяме условия“, обясни той.

Той видя Лозан Панов като добър главен прокурор, но не и като президент.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram