Кирил Петков: България най-накрая ще има спешна помощ по въздуха в златния час

Завърши работата група, която бе формирана миналата седмица, където програмата за общините и финансиране на общински проекти беше направена по напълно прозрачен начин. Критериите, които бяха използвани е максимален брой общини да бъдат повлияни и максимален брой български граждани да почувстват ефекта. Това каза преди редовното заседание на Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков.

Днес в оперативното заседание ще обсъдим в детайли този план, където 426 млн. лв. ще бъдат раздадени на 194 общини повлиявайки на 5.9 млн. граждани. Когато средствата се изразходват прозрачно, много български граждани могат да усетят позитивния ефект от тях, каза още той.

Петков обяви, че днес ще бъде създадено дружеството, което ще може да извършва спешна медицинска помощ по въздуха.

Правителството вече пусна обществена поръчка за шест хеликоптера, които ще бъдат финансирани по Плана за възстановяване и развитие. България най-накрая ще има спешна медицинска помощ, която ще може да помага на българските граждани в 60-те минути след инцидента или т.нар златен час. Това е огромна победа за правителството и гражданите, посочи Петков.

Междувременно премиерът в оставка заяви, че днес ще бъдат изплатени и парите за хотелиерите.

Днес ще се приеме 80 милиона да бъдат платени от евросредства за украинските бежанци. Ето така помага българската държава – даваме пари на българските хотелиери, финансирани от европейски програми, отбеляза Петков.

Източник Новини.бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram