Кирил Петков: Бих поел отговорността да стана министър-председател

Бих поел отговорността да стана премиер, но няма да го поставям като условие пред коалиционните ни партньори. Може да има и по-добър кандидат от мен. Абсолютно наясно сме, че бъдещото управление е коалиционно. В коалициите трябва да има и доза компромис. Това заяви в ефира на Нова теревизия лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Ние сме много отворени за това най-добрите капацитети по теми да бъдат министри. Не държим всичко да идва от нас. Най-важното е да стигнем до 121 депутата. Ще определим кой ще бъде министър-председател след разговори с всички“, уточни той.

„За „Има такъв народ“ вратата ще бъде отворена също. Ние отказахме да бъдем техни министри, защото имаме различна визия за икономическо развитие. Там има доста различна концепция. Ние искаме висок растеж, свобода за бизнеса, искаме да имаме инвестиции в образованието и здравеопазването, не ни е чак толкова важно, колкото на тях, да бъде бюджетът на плюс. Ние не влизаме в политиката с его, слагаме интереса над нашите лични чувства, това, че са ни обиждали за фирми в парламента е отделно, това са други проблеми. Ще има хора, които ще използваме като мост от ИТН“, каза Петков.

„Забраната на 100% за офшорни сметки не бих казал, че трябва да има. Със сигурност трябва да се внимава никой да не пере пари, трябва да се знаят кои са крайните собственици на тези компании. Такова нещо като Пеевски да има офшорни компании, а ние да не знаем, това не трябва да го има“, обясни той по повод казуса Pandora Papers.

„Целият ми бизнес беше изцяло в България. Винаги съм смятал, че данъците ни са достатъчно ниски, за да си плащам всичко в България и да не мисля за допълнителни оптимизации. Има и инвеститори, които предпочитат различни юрисдикции“, коментира още бившият министър.

„Когато се знае, че офшорните компании не са нещо хубаво, а данъкът в България е малък – ние трябва да използваме това. Можем да се превърнем в портал за европейските пазари. Тук те ще плащат ниски данъци и то легално“, добави Кирил Петков.

Той коментира и части от програмата на новата си партия.

„КПКОНПИ трябва да започне да работи много по-силно, ние ако имаме силна антикорупционна агенция за къде сме? Имаме цялата нормативна база КПКОНПИ да работи, но тя не работи. Комисията трябва да работи, да има взаимовръзки с МВР, прокуратура и с отделни звена в различните министерства. Тази система трябва да започне да работи, иначе само ще си говорим без резултат“, каза Петков.

Според „Продължаваме промяната” данъците не трябва да се пипат. Те се обявяват и за смяната на главния прокурор.

„Големият капацитет на Лозан Панов е в прокуратурата и смятам, че той трябва да е главен прокурор. Президентът Румен Радев също трябва да остане на поста си”, каза още ексминистърът.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram