Катафално шествие в столицата срещу спорни законови промени

Гробищните паркове да се регулират с наредба от Общинския съвет, предлагат депутати от ВМРО. Тази промяна в Закона за устройството на територията ще регламентира условията за погребенията и кремациите във всяка област на България. Срещу тези промени днес представители на погребалния бранш ще излязат на протест в столицата. Те ще изразят позицията си с шествие на катафалки от 13.00 до 16.00 ч.

„Тези наредби са по-скоро някакъв юридически абсурд, смесват се норми, които нарушават други закони“, заяви пред БНР Борислав Петров от бранша.

По думите му в бранша има тотален хаос и всеки прави, каквото си иска:

„Прави са хората да негодуват. Това е, защото няма специален закон, няма регламент… Общините имат интерес от това, защото искат чрез едни наредби да вменяват правила на своите директни конкуренти“.

Според Юлиан Ангелов от ВМРО обаче законовата промяна не е насочена срещу траурните агенции или в интерес на определени хора.

С тази законова промяна даваме възможност общините да си приемат наредба, с която да урегулират дейностите в общинските гробищни паркове… Рекетът на опечалените и гаврата с паметта на починалите трябва да престане, това не може да продължава“, смята Ангелов.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram