Карловци също с права за марката „Празник на Розата“, първата им Царица била избрана в 1930 година

От 23 май в Карлово започват изявите, посветени на традиционния Празник на Розата, като кулминацията е на 29-ти май. Общината вече организира конкурс за Царица Роза, спечелен от 20-годишната Елена Данова от град Кричим, студентка в Софийски университет. В Карлово е имало Царица на розата още през 1930 година, а цар Борис Трети присъствал на празника, посочват от Общината в града на Левски. Елена Пулиева от известния възрожденски род, в който е и коренът на най-големите български дарители – братята Евлогий и Христо Георгиеви, е била първата Царица на розата в Карлово. В подкрепа на тези факти свидетелстват документи от личния архив на Иван Чонов и неговата кореспонденция с Христо Григоров – родственик на Елена Пулиева. Информацията е на Община Карлово. Тя вече публикува и пълната програма за Празника на Розата през 2021 година, а часове след приключването на конкурса по избор на Царица Роза последва остра реакция от страна на Асоциацията на Цариците на Розата. Публикувано бе становище във връзка със съобщението на Община Казанлък за патентоването на уникалния Празник на розата. Ето и какво се казва в реакцията на Асоциацията, базирана в Карлово:

„С оглед публикувани противоречиви новини и репортажи относно Празника на Розата, ние от Асоциация на Цариците на Розата, бихме искали да внесем яснота по възникналия казус като преки участници в него.
Празникът на Розата се празнува за първи път през 1902 г. в чест на цъфналата българска маслодайна роза. Традиционно, празникът се провежда в последната седмица на месец май, когато се извършва розоберът. Празникът редовно се празнува в Розовата долина, с основен център Карлово и Казанлък още след края на Първата световна война, а от 1969 г. има национално значение и е свързан с организирането на редица други събития – Конкурс „Царица на Розата“, Шествие на Розата и др.
След възникнал спор относно правата върху марката „Празник на Розата“ и редица производства пред Патентно ведомство на Р България и Софийски градски съд между двете общини има сключено споразумение от дата 10.12.2020 г. за съвместно притежание на правата на марка рег. № 133543 „ПРАЗНИК НА РОЗАТА“ – словна, заявена на дата 05.08.2014 г., регистрирана на името на Община Карлово и Община Казанлък на 19.04.2021 г..
Прилагаме свидетелството за регистрация на марката. Предстои регистрацията на още една съвместна марка вх. № 138551 „ПРАЗНИК НА РОЗАТА“, заявена на 01.10.2015 г. за друг вид стоки и услуги“, пише в позицията на Асоциацията, цитирана от KarlovoPress.“Царица на Розата имат регистрирана Европейска марка Казанлък и правилния термин е регистрация на марка, а не патент“, коментираха от Асоциацията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram