Караянчева обвини Радев за всяване на недоверие към изборите.Той: Цветанов предупреди за манипулации

От доверието зависи легитимността на следващия парламент. Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с ГЕРБ.

Трябва да се повиши доверието в предстоящите избори, това изисква диалог и консенсус. Присъствието ви тук, като управляваща партия, е изключително важно. Добре дошли! Това ще гарантира вота и здравето на българските граждани“, обърна се Румен Радев към председателя на НС Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и останалите представители на ГЕРБ. 

В отговор на това председателят на парламента Цвета Караянчева остро реагира на държавния глава и го обвини за всяване на недоверие към  изборния процес. „Този опит да се отрече един вот, който още не е проведен, е опасно. Изборите в България не се правят от ГЕРБ, а от институциите“, подчерта тя.

РАДЕВ ВАДИ ЦВЕТАНОВ СРЕЩУ ГЕРБ

„Г-н Цветанов обаче каза, че такива манипулации съществуват и не знам какво е имал предвид, но каза, че съществуват“, отговори Радев, цитирайки Цветанов, който поиска ротация на шефовете на МВР и настоя за това, явно изхождайки от своя опит. 

Въпреки големите си различия с президента от ГЕРБ се отзоваха на поканата му за консултации относно подготовката за провеждане на избори по време на COVID-19. Управляващата партия изпрати при Румен Радев няколко свои представители, сред които председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Срещата започна малко точно в 9.30 ч.

ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА С ТЕЖКА КРИТИКА КЪМ ПРЕЗИДЕНТА


Още в началото Цвета Караянчева отправи критика към президентството, че участва в говоренето, че изборният процес може да бъде опорочен.

„В последните месеци в публичното пространство се насажда мнение, че изборите ще бъдат манипулирани… Внушенията, че правейки изборите, ГЕРБ ще манипулира изборите, ще ги купи, бие по авторитета на институциите. Господин президент, и вие участвате в това„, каза гвено председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ. Според нея Радев кани на консултации партии без шанс да влязат в парламента, които още от сега обявяват, че изборите са нечестни, което е внушения.

Има координирано усилие за подкопаване доверието на избирателния процес“, категорична бе Караянчева. 

„Апелирам за по-спокойно говорене. Опитите да се оспорват резултатите от избори, които не са проведени, са опасни“, каза още Цвета Караянчева. Тя допълни още: „Вижте какво стана в САЩ“.

Председателят на парламента обяви, че ГЕРБ е печелила три път парламентарни избори без да ги организира. Тя уточни, че не партията прави изборите, а институциите, които си взаимодействат една с друга.

Цвета Караянчева не е съгласна и с това, че Румен Радев кани партии, които досега не са явявали на избори и не разбират изборния процес. Междувременно тя защити и легитимността на сегашното Народно събрание. Както е известно, президентът от началото критикува 44-ия парламент.

ПРЕЗИДЕНТЪТ СЪЩО НАПАДА

Президентът бе категоричен, че той не дели партиите на системни и на такива, който сега прохождат. „Все някога и вие сте били на избори за първи път“, каза той, обръщайки се към Караянчева.

Когато казвам легитимност, то аз винаги имам предвид следващия парламент. Защото иначе можем да поставим България в една много нестабилна ситуация. Това няма да е добре за страната ни. Трябва да изберем следващо правителство с възможно най-много гласове“, категоричен бе държавният глава.

ДАРИТКОВА СРЕЩУ РАДЕВ ЗАРАДИ ВРЪЗКИТЕ МУ С ЦВЕТАНОВ

Аз смятам, че трябва да се концентрираме около здравната сигурност. Това е, което може да възпрепятства карантинираните граждани да осъществят вота си. В този аспект най-полезна беше вашата комуникация със здравните власти, защото те са компетентните. Това заяви Даниела Дариткова на консултациите при президента Румен Радев.

Тя уточни: „Важно е да се познават законите в страната, включително ИК. Екзотични идеи за промяна в ИК непосредствено преди изборите са лоша идея.“.

Дариткова каза, че има готов законопроект за извънредната епидемична обстановка, с който се предвижда възможност карантинираните да гласуват в подвижни секции. Тя поясни, че така се дава възможност на ЦИК да предприеме мерки, с които да гарантира здравето на участниците в изборния процес. С това председателят на парламентарната група на ГЕРБ изрази намерението на властта да гарантира здравна сигурност на изборния процес.

Дариткова сподели, че има законопроект за гласуване на лицата, поставени под карантина или настанени в болница
Тя заяви, че не се предвиждат други промени в ИК.

Дариткова подчерта, че ГЕРБ и Цветан Цветанов са политически противници към този момент и ако той има забележки към изборния процес, би трябвало да ги сподели пред президента.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ СРЕЩУ ГЛАСУВАНЕТО ПО ПОЩАТА

Според вицепремиера Томислав Дончев нито гласуването по пощата, нито дистанционното гласуване могат да бъдат организирани за два месеца. По думите му това ще доведе до най-лошия вариант – да няма доверие в изборния процес. Като авантюри той определи и идеите за гласуване от колата и на открито.

„Да сблъскаме 60 или 70 хил. души изборна администрация с вируса, като вкараме карантинираните да гласуват в часови пояс в секциите, е опасно. Изборните администрации могат да се справят с мобилни секции. Една от тях може да обслужва от 35 до 50 адреса“, обяви Томислав Дончев.

Въпреки че още преди Нова година Румен Радев лансира 28 март за провеждане на вота, днес все повече се смята, че тази дата ще бъде изместена за април. Някои анализатори дори очакват изборите да са по-напред във времето през май. Основната причина би била успокояване на обстановката с разпространението на коронавируса.

РАДЕВ: МЕДИИТЕ – ВЪН, ГЕРБ: НЕ, МЕДИИТЕ С НАС

Десет минути преди обявения краен час на срещата президентът поиска медиите да излязат от залата. „Не, нека да останат, ние няма какво да крием“, настоя Цвета Караянчева.

Между президента Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се разгорещи медиен диалог за датата на изборите и провежданите консултации. Социалният министър Деница Сачева пък обяви, че Радев провежда консултации с особен вид, включително с партии, които са в процес на заличаване. По думите ѝ не може да започнеш консултации със съмнителни политически субекти.

Това е поредният кръг консултации на „Дондуков“ 2, които Радев инициира. Най-напред той поиска среща със здравния министър и Националния оперативен щаб за COVID-19. Разговаря и с други експерти в областта на науката. Проведоха се срещи и с извънпарламентарните партии, за да се види и тяхната нагласа за предстоящите парламентарни избори. Президентът разговаря и с Централната избирателна комисия (ЦИК). 

ОТ 10.45 е срещата му с БСП, в която ще участва лидерът на партията Корнелия Нинова.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram