Каракачанов: Вижда му се края на извънредното положение

Вижда му се карая на извънредното положение, но никой не може да прогнозира дали ще бъде на 13 май или 23 май. Това съобщи в предаването на Канал 3 „Офанзива с Любо Огнянов“ Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната.

„Мина доста време, повече от месец и половина и виждате, че мерките, които правителството предприе, макар че някои от тях се чувстваха по-строги за част от обществото, дадоха своя резултат. Ние сме от малкото страни в Европа, които не са толкова засегнати от коронавируса. „, допълни той.

„Още преди 7-8 дена аз предложих да търсим вариант леко да започнем да охлабваме мерките, за да се върви към едно нормализиране на живота. Първата крачка са парковете, след това ще стигнем до планините, туризма, спорта“, обясни Каракачанов.

„Всеки вторник, когато се събираме на Коалиционен съвет обсъждаме ситуацията и какви мерки могат да се набележат. Първите седмица, две беше шока от самия коронавирус, беше шок за целия свят. Аз отдавна казвам, че ние трябва да мислим за деня след пандемията. Абсурд и парадокс е 20% от храните, които ползваме да са българско производство. 80% е внос, за едно земеделие, което е хранило преди 44-та цяла Европа, а сега чесън, боб и леща от Китай.“, каза вицепремиерът.

„Търговските фирми също са част от проблема, защото те са тук не за да предлагат българската продукция, те са тук за да пласират продукциите на други държави. И те предлагат стоки, мляко, сирене и т.н., които не отговарят на стандарта, който ние спазваме.“

Аз вкарах предложение за консервирани храни, месни консервирани, млечни, мляко, сирене, кашкавал, зеленчукови консерви, да се отделят допълните от бюдежта 30 млн. лв., за да може да се гарантира на българските фирми, да може резерва да бъде запълнен с тези продукти. Министерство на земеделието трябва да направи регламента как да се осъществява контрола. Продуктите, които ще бъдат закупени от резерва, да са български суровини.“, допълни Каракачанов.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram