Караджов слага край на широките пръсти на МРРБ

Още в първия си работен ден възложих да се работи върху четиригодишна програма за цялостно обновяване на пътищата, така че да бъдат в състояние, каквото сме виждали в Централна, а защо не и в Западна Европа. Това заяви пред Нова телевизия новия регионален министър Гроздан Караджов.

Той посочи, че друга задача е да се въведат нови норми на енергоспестяване на ВиК, така че водните дружества да намалят разходите си и да не потребяват толкова много ток, за да не търсят повишаване на вода заради прекомерните си разходи. Караджов обясни, че в момента цената на тока е драстична и среща огромен проблем във връзването на бизнес плана на тези дружества.

Запитан дали ще има достатъчно средства за почистване на пътищата през зимата, министърът поясни, че принципът, на който с е случвало това, е, че в началото на годината са се давали 20% от сумите, а в края на годината – останалите 80%. Тази година МРРБ щяло да се разплати с фирмите след щателна проверка и на единичните цени и на реалните количества работа и строително-монтажни дейности, които са извършени.

Относно Агенция „Пътна инфраструктура“министърът заяви, че наследството там е много тежко. В момента има много тежки проблеми с неразплатени суми на министерството към фирмите, които поддържат и почистват пътната мрежа в страната, посочи той и допълни, че първо ще разреши тях, преди да предприеме по-кардинални мерки за повишаване на неефективната служба.

Караджов посочи, че натрупаните суми са в порядъка на около 1,1 милиарда.

„Става дума за един порочен модел, по който изобщо в последното десетилетие са финансирани пътищата. В началото на годината се планират 300 милиона за цялата година, при условие че всички знаят, че това са милиард и половина лева, които са били разходени в края на година. Ха – представете си, сме преизпълнили бюджета. Хайде още 1,2 милиарда. И нито могат да се проверят реално ли са изпълнени, нито може да се контролира дали количества, или изпълнените дейности струват толкова като единични цени и съответно министерството ги е разплащало с много широки пръсти. А идеята на един министър е да пази парите на хората и да ги харчи много пестеливо“, подчерта той.

По негови думи приоритет за новата власт е и АМ „Хемус“. Три от лотовете ще се довършат до април. Завършването на магистралата обаче според министъра ще е една от най-сложните задачи.

„Хемус“ е друг пример за това как не трябва да се строи не само автомагистрала, а дори и пристройка към къща. 2/3 от лотовете са без строителни разрешителни, даже и каквото е извършено по тях е меко казано незаконно строителство. И този юридически казус трябва да бъде разплетен“, категоричен бе Караджов.

Относно приходите от тол системата той посочи, че повечето пътища у нас са под всякаква критика и е много трудно държавата да поиска сериозна такса на тол километър за подобна липса на качество на пътя. Караджов заяви, че стратегия ще бъде да се ремонтират пътищата и върху тези новоремонтирани участъци да се заплаща тол такса на увеличени километри и да се достигне до 20 000 км пътна мрежа, за която да се дължи тол такса. Ще бъде извършен и анализ дали няма пробойни, от които „тол такси да изтичат в джобове вместо в бюджета“.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram