Карадайъ настоя да чуе логиката на президента, с която той ще определи датата на изборите

Започнаха консултациите на президента Румен Радев с ДПС.

С общи усилия да има просперитет в страната, бяха първите думи на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

Заедно с него са Йордан Цонев и Хамид Хамидов.

„Най-вече искам да си пожелаем здраве, здраве, здраве за Новата година. За първи път ще правим избори по време на пандемия. Безспорно в технологично отношения има доста неща, които трябва да се направят от различните власти в страната, за да можем да гарантираме здравето на хората и едни честни избори. Гражданите трябва да имат доверие в изборния процес, за да може после цялото общество да се обедини и да работим за едно по-добро бъдеще на България“.

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите при президента Румен Радев във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

КАРАДАЙЪ: СМЕСВАНЕТО НА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ С ХАРТИЕНО ОТЧИТАНЕ НА ВОТА КРИЕ РИСКОВЕ

ДПС винаги е поставяло въпроса за спазването на Конституцията на България и гарантирането на правото на всички граждани да могат да упражняват своето право на глас. За съжаление настоящите управляващи парламентарни партии не гарантират конституционните права на българските граждани, както в страната, така и извън нея.

Относно машинното гласуване, трябва да изберем точния модел. Трябва да се концетрираме върху проблемите, които ги имаме от опита и практиката по време на предишни избори.

Проблемите са :

– големият брой на недействителни гласове,

– субективният подход при броенето на гласовете и

– огромният брой сгрешени и надраскани избирателни протоколи.

За тази цел трябва да разберем дали машините ще спомогнат за решаването на тези проблеми. Нашите призиви не бяха чути и управляващите наложиха един Изборен кодекс, който смесва машинното гласуване и това с хартиени бюлетиникоето дава предпоставки за още по-голямо объркване на изборния процес. Това само допълнително ще доведе до ерозиране на вярата в честността на изборите. Това е въпрос на законодателната власт и ние сме готови, ако има дебат в парламента, да дадем своето мнение и предложения. Този модел на машинно гласуване не е най-добрият. Има много други по-добри модели на машинно гласуване“, категоричен бе председателят на ДПС. 

ДПС НЕ РАЗЧИТА НА МЕДИИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ

„За финал искам да кажа, че ние имаме един партиен проблем при провеждането на избори в условията на пандемия. По време на предизборната кампания ние не използваме медиите. Нашата кампания не разчита на медии, тя се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата и в условия на пандемия трябва да намерим подхода и начина за провеждане на предизборна кампания, защото не разчитаме на медии. Тук има над 20 медии и те могат да потвърдят, че ние не се възползваме от тях по време на кампания“, подчерта Карадайъ. 

ПО КАКВА ЛОГИКА ЩЕ СЕ ИЗБЕРЕ ДАТАТА НА ВОТА

Карадайъ настоя да чуе логиката на президента, с която той ще определи датата на изборите.

„Очакваме да чуем от ваша страна и логиката ви за пдохода към определяне на датата за изборите. Така и ние ще можем да разсъждаваме за предстоящите избори, защото никой в момента не може да каже как ще се развива пандемията“, обяви Мустафа Карадайъ.

РАДЕВ: ЩЕ ОБЯВЯ ДАТАТА НА ИЗБОРИТЕ ВЪЗМОЖНО НАЙ-СКОРО

Аз разглеждам готовността за изборите в два аспекта – готовността на партиите и готовността на администрацията. От здравния протокол ще зависи как ще бъде гарантирана прозрачността на вота, отговори Радев, който подчерта, че към този момент въпреки настояванията му, не е получил здравния потокол от изпълниелната власт.

„Разглеждам готовността за избори в два аспекта – единият е готовността на партиите, те да имат ефективна предизборна кампания, а от друга страна трябва да имаме и готовност на изборната администрация“, посочи Румен Радев. 


При всички срещи дотук не сме получили отговори на важни въпроси, като например как точно ще се изготвя здравният протокол. От това зависи въпросът за прозрачността на вота. Трябва да се отчетат много фактори. 

Аз ще се постарая по най-бързия начин да дам отговор за датата на изборите, но трябва да имаме отговори на минимум брой параметри, каквито към момента нямаме, коментира президентът. 

СПЕКУЛАЦИИ С МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

По отношение на машинното гласуване има редица спекулации – дават ни за пример държави като Нидерландия, където е изхвърлено машинното гласуване. Но защо са го изхвърлили? В Нидерландия при над 83% избирателна активност недействителните бюлетини са под 0,5%, а в България на последните избори при избирателна активност около 53% недействителните бюлетини бяха около 5%, заяви Радев.

За съжаление, процесът за машинното гласуване стартира чак октомври месец, въпреки че на срещата ни преди година ние с вас казахме, че трябва да започне още тогава. Затова сега виждаме как в критично време се търси решение на този проблем. За смесването на машинния и ръчния вот наложих вето – не съм съгласен с този вариант, но ветото беше отхвърлено от Народното събрание. След като вече има броене по такъв начин и на едното, и на другото, предлагам вие да държите на това положение в ролята си на законодател, да има поне на случаен принцип извадкова проверка в края на изборния ден, да се съпостави резултата от хартиените разпечатки от машината с електронната памет, отбеляза държавният глава.

Нямаме отговор на въпроса кога ще приключи своето решение ВАС по отношение на машините, кога ще се сключи договор за придобиване на машините, какви ще бъдат сроковете за доставка, кога ще бъде готова методиката за сертифициране.


Предлагаме да разгледате в Народното събрание и въпроси като гласуване на нашите сънародници в чужбина по пощата, видеонаблюдението в секциите, преразглеждане на условията за медиите, адаптацията на Изборния кодекс към сегашната обстановка – в процеса да бъдат включени и общинските избирателни комисии, каза още Радев по време на срещата си с ръководството на ДПС.

Трябва да намерим рационалния вариант, при който хем да пазим здравето на хората, хем да не ощетяваме конституционното им право на глас, подчерта държавният глава.

Срещите с парламентарно представените политически партии са част от консултациите на президента във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram