Кампанията на социалиста Крум Дончев върна у дома големия художник Галилей Симеонов, принуден да живее в каруца

„Хората, които са ни отгледали и възпитали трябва да имат достоен живот“, категоричен е инициаторът на доброволческата акция

Домът на големия български художник Галилей Симеонов, един от последните живи класици на изобразителното изкуство в България, бе възстановен след дарителска кампания, инициирана от члена на Националния съвет на БСП Крум Дончев. Творецът, който е ученик на несравнимия живописец Илия Бешков, бе открит да живее на улицата в каруца, а къщата му бе останала без ток и нормални условия за живот.

В кампанията, организирана от Дончев съвместно с Bulgaria official, се включиха над 1 200 дарители, бяха събрани повече от 20 000 лева.

Днес разрушената къща отново е уютен дом на художника, нарисувал най-хубавите портрети на Васил Левски.

По време на акцията на Крум Дончев бе поставен нов водопровод, изградена нова електрическа инсталация на къщата, покривът е изцяло сменен, поставена е изолация на цялата сграда, изградени са нови настилки и нова баня. Домът вече изцяло е обзаведен и оборудван с мебели и техника – печки, хладилник, телевизор и всички нужни за нормален живот уреди.

На големия художник са осигурени и принадлежности за рисуване – статив, пана, четки и бои.

“Хората, които са ни отгледали и възпитали, хората, които са се борили за тази страна, за нейните деца и за нейните ценности, култура и морал, заслужават да имат достоен живот!”, категоричен е за направеното добро Крум Дончев.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/19104-kampaniyata_na_sotsialista_krum_donchev_vyrna_u_doma_golemiya_hudojnik_galiley_simeonov_prinuden_da_jivee_v_karutsa.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram