Калоян Методиев: Протести вече няма. Има протестна агония

Протести вече няма. Това, което наблюдаваме, е една протестна агония, заяви пред БНТ политологът Калоян Методиев – бивш началник на кабинета на президента. 

Още от самото начало на протестите, които бяха мащабни, възникнаха спонтанно и бяха справедливи, но хореографите на протеста и тези, които го насочваха с всеки изминал ден, с всяка изминала седмица буквално самоубиваха протеста, смята Методиев.

Той осъди и част от действията на протеста: „спирането на метрото, освиркването на Светия синод, хунвейбинските акции пред БНТ, които не спряха от лятото – 100-200 човека да тормозят гостите в телевизията, освиркването на немското посолство, резолюцията в ЕП, обругаването на сградите, атаката на парламента, която беше абсолютно безсмислена“.

„Целият този вандализъм, цялата тази крайност докара протеста до това сега в момента 100-200 човека да се представят в обществото като маса“, категоричен е политологът.

Според него „протестът се сви, спихна се и изчезна“, а „правителството остана и се укрепи“.

Президентът и Нинова

На въпроса „Какъв ще бъде следващият ход на президента“ Методиев отговори: „Когато отиваш на война, трябва да имаш някакви ресурси: по Конституция президентската власт има основното си средство – общуването с обществото. Така че предполагам ще продължи да говори, нямам идея какви са намеренията на институцията. Целите – ясно вече. През три морета се видя – целта е втори мандат.“

Същевременно политологът е на мнение, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е икономически и административно подготвена, показала е воля, израснала е политически и има потенциал за решаване на проблемите в държавата.

„Нямаме друг лидер, който да е показал характер, да не се е предал и да не се е продал по време на тези 4 години“, категоричен е Методиев.

Тя спечели президентските избори, тя е човекът, който покани, намери и вкара в политиката Радев, отбеляза още той.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram