Калоян Методиев оглави институт „Рего“

Завършва политология в СУ „Св. Климент Охридски“, където специализира Външна политика и Национална сигурност (2001). Доктор по политология от СУ (2011).  Преподавал с СУ и ЮЗУ. Началник на кабинета на президента (2019-2020). Стажове, специализации и курсове в Брюксел, Будапеща, Лондон. Научни публикации на български, английски, хърватски, сръбски и албански език. Говори английски, руски, сръбски и хърватски език.

Г-н Методиев, обявихте по телевизията, че участвате в създаването на нов институт. С какво ще се занимавате?

Институтът е създаден преди броени дни. Идеята е да функционира като мозъчен тръст, който да работи за по-доброто и успешно развитие на българското общество. На базата на моя опит, а и на останалите от екипа, мислим, че можем да сме полезни за налагането на работещи модели, които да решават серията от натрупани тежки проблеми в България. Тук е мястото на изследвания и предложения за политиката, икономиката, социалните системи, регионите.  Разбира се, всичко това трябва да е съобразено с обществените настроения и нагласи, така че социологическите и маркетингови изследвания имат сериозно място в нашата работа. Искаме силно лидерство на всички нива в държавата, което да работи за по-добър стандарт на живот, по-балансирани и справедливи социални системи, по-прости и оперативни решения. Няма да мълчим и ще коментираме и актуалните политически, социални и икономически проблеми и развития.

Какво означава „Рего“?

Наименованието идва от латинската дума rego, която буквално означава управлявам, напътствам. Идеята е да е лесно за запомняне. От друга страна да изразява основните цели на института, които са подчинени на идеята за напътстване, даване на съвети и насоки за едно по-качествено управление. Предложението дойде от юристката в екипа. Знаете, че юристите учат и латински. Хареса ни и го приехме.

Защо избрахте петела за свой символ?

Петелът е символ на няколко неща. Той възвестява изгрева, а всеки ден е едно ново начало. Известен е със своята смелост и решителност. Дай Боже и ние да сме такива в работата си. Не на последно място, в нашата митология пази от зли сили. Затова го слагат на покривите на къщите.

Какъв е вашият екип?

Стартираме с колеги, с които работим и се познаваме от години – сравнително млади, модерни. Работили по различни проекти в научната и изследователска сфера. Преподавали сме заедно в различни университети. Аз съм специалист по политическото, имаме социолог, икономист. Имаме мрежа от хора в страната. Екипът е динамичен и намерението е тепърва да се разширява с още имена – политолози, социолози, юристи, икономисти, международници, ПР и маркетинг специалисти, експерти. Имаме хора с капацитет за организация на обучения, конференции, ПР и маркетингови кампании. 

Какви са непосредствените ви планове?

Подготвяме един проект, който ще представим публично през ноември. Структурираме се динамично – със свой сайт, медийна стратегия, разширяване на екипа. Имаме Facebook и Тwitter акаунти. Търсим партньорства. Като при всяко начало и при нас има ентусиазъм, силна мотивация и хъс за работа. Не губим време, а действаме.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram