Калоян Методиев: Има сериозна предизборна мобилизация в обществото, както и сериозна активност на опозицията

 „България е на първо място в света по смъртност от коронавируса заради действията на управляващите. По начина, по който беше направен в България, това е глупав локдаун, защото няма да доведе до съществено подобряване на ситуацията“, коментира по БНР политологът Калоян Методиев, директор на Институт „Рего“,

 Той посочи конкретни причини за твърдението си: „Закъсняха с училищата – те трябваше да бъдат затворени първи. Нямаше смисъл да се затварят кафенетата и заведенията. Можеше да работят и хората да се хранят там, но при спазване на мерките. Контролът по прилагане на мерките е под всякаква критика“.

 Според Методиев, който е бивш началник на кабинета на президента Румен Радев, моделът на управление на правителството минава през идеята за оцеляване, т.е. търси се начин за оцеляване, а не начин за решаване на кризата дългосрочно.

Политологът отправи предупреждение към управляващите относно тяхното желание за евентуално отсрочване на изборите: „Отлагането на датата на изборите е политически авантюризъм и ще има много висока цена. Управляващите въобще не трябва да помислят за подобен сценарий. Още повече, че ваксините срещу коронавируса са буквално зад ъгъла. От следващата седмица започват да ги слагат в много европейски страни. Примката на коронавируса постепенно ще бъде разхлабена в края на тази и в началото на следваща година“.

 Той коментира и че държавата не помага, но поне да не пречи, защото хората се самоорганизират, въпреки държавата.

Анализаторът цитира изследване на Институт „Рего“, според данните от което има нагласа за повишаване на избирателната активност спрямо предходни избори: „Налице е сериозна мотивация в момента, има мобилизация, както и сериозна активност на опозицията“.

 „Отчетохме чудовищни нива на омраза към Бойко Борисов. Той забрави да си тръгне навреме“, разкри политологът.

 Методиев посочи, че присъствието на президентската институция се изчерпва единствено с критично говорене към правителството. Той обясни, че няма време за нов политически проект. „Освен това трябва и капацитет“, уточни той и добави, че се вижда „взаимно намигване“ между президента и определени партии от протестите.

 „За конституционните промени и Радев, и Борисов не отчетоха политическите реалности”, заяви политологът във връзка с проектите им за промени в Конституцията:

 „Единият искаше да прави конституционни промени, без да има политическите инструменти за това, а единствено с идеята да се хареса на някаква част от населението. Другият предложи конституционни промени с идеята да спечели няколко месеца. Спечели ги. Резултатът е нула. Пародия!“, разкритикува президента и премиера директорът на Институт „Рего“ Калоян Методиев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram