Как кръгът Вълчев даде 1,8 млн. лв. от джоба ни на Сиела като единствен кандидат и защо?

Обещахме да покажем целия кръг Вълчев, в който министърът на образованието, шефът на Комисията за защита на потребителите и техните съпруги, които са съдружнички, са само фигури. Поне от 15 години, с превръщането на Даниел Вълчев, вкарал всички тях във властта, във вицепремиер и министър на образованието, той действа безотказно при всички сменили се 8 правителства оттогава. Фигурите се местят, парите си текат с милиони. И това не се случва само в министерството на образованието, а както споменахме, кръгът е пуснал и други корени. Например чрез един от своите офицери – шефа на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

 


На 11 март 2020 г., сряда, когато правителството решава да последва примера на други европейски държави и да затвори заради коронавируса страната на 13 март, незнайно по каква логика БАИ решава да даде 1,75 млн. лв. в конкурс за организиране на събития с единствен кандидат. При ясното съзнание, че тези събития няма да могат да се организират нормално, камо ли предвиденото т.нар. роуд шоу – обиколка на много държави. Пък и кандидатът е издателство, не специализирана агенция за организиране на събития. Защо ли е било необходимо цялото това бързане? Трябва да се върнем години назад или поне дни назад, когато в 19 минути описахме един приятелски кръг във властта…


Отваряме скоба, за да припомним нещо, което вече сме писали и по-долу ще четете в детайли. Като главен секретар на МОН при кабинета Орешарски, сегашният министър в Борисов 3 Красимир Вълчев предварително предупреди участваща в консорциум фирма, да не си губи времето, защото поръчката не е за нея. Търгът се провали, а при второто завъртане на рулетката, когато институцията – беше Центъра за развитие на човешките ресурси – любимата му и като министър евроагенция на МОН, единственият от тримата участници, който не получи покана се оказа предупреденият, че поръчката не е за него. Така че, Красимир Вълчев дори не си струва да отрича със задна дата, фактите го опровергават. Така се разбра и де юре, и де факто, че трябва да спечели Сиела. Което обаче не се случи – скандалът стана прекалено голям след разкритията на 19 минути. За връзките на Кръга Вълчев и издателството сме писали покрай някои поръчки, спечелени от него в МОН. Сиела пък издаваше книгите на Даниел Вълчев – при последната ни проверка бяха 4,

но може и да са набъбнали няколко години по-късно. А като министър на образованието й дава поръчки, предизвикали голям и не особено позитивен публичен отзвук, което можете да видите на 19min.bg. Като заместник-председател на ДБГ пък промотира шефа на издателството за депутат от листата на движението. Сигурно случайно…
За последната интересна поръчка, вече от 2020 г. от МОН с министър Красимир Вълчев, при която на бюджета нещо излезе с няколко милиона лева по-скъпо, отколкото струва, ще пишем тези дни…
Сега на актуалната тема на деня за поръчката от 1,8 млн. лв. от джоба ни на данъкоплатци от друга пленена от кръга институция.
Българската агенция за инвестиции пуска конкурс на тема: „Организиране и провеждане на международни промоционални мероприятия в САЩ, Европа, Азия по проект „Утвърждаване на България като успешна инвестиционна дестинация”. Конкурсът е с 2 позиции.
Явяват се Сиела норма и Консорциум Сиела Интер Форум.
Ще питате: Що за надправера с 1 кон?
Ще питате: Откога издателствата са организатори на събития, при това профилирани?
Ще питате: Да не би условията да са били написани по специален начин?
Можете да се питате още много неща, но това няма особено значение, защото – както би казал премиерът, всичко е свирено.
Победител в състезанието с един кон по първата позиция е единственият кандидат Сиела Норма, както по втората е отново единственият кандидат Консорциум Сиела Интер Форум.
Издателството печели 955 000 лева.
Другото му „аз” – 797 000 лева.
Общо това са 1 752 000 лева.
Вече можем да проверим и ефекта от вложените от данъкоплатците пари, с които много инфекциозни отделения можеха да имат нормално обезпечаване и да не доведат до смърт, включително на лекари, както стана с отчайващата картина във Видин, където нищо не бещше пипано повече от 30 години, а така е и в другите области на страната, като изключим София.
И той е 85% спад на инвестициите. Който беше над 50% и преди коронавируса.
Изобщо не важат оправданията, че имало интерес, ама нямало желание на инвеститорите, защото при нас автомобилни заводи и други мащабни проекти не се реализират. Цехове за авточасти и ишлеме – това е българската промишленост. Вече петилетка именно Стамен Янев – изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции, е отговорен за това.
Въпреки обещанията на Вълка от Хасково, както го наричат в портрет в Стандарт, който би му свършил идеална работа като характеристика за приемане в БКП през 1984 г., при поемането на поста преди 5 г., че всяка следваща ще привлича 15% повече вложения, всъщност всяка следваща година България бележи рекордни спадове спрямо предишната година, а криза нямаше.

Скандалната поръчка от ЦРЧР от 2014 г.

На 5 март закритият, да, закритият от Нова година според министъра Център за развитие на човешките ресурси – европейската агенция към МОН, пуска на сайта си обява за конкурс. Срокът за вземане на документи по конкурса е 4 работни дни. За подаването им е след още четири работни дни, при положение, че става въпрос за поръчка с 600 страници документация и за 800 000 лв. без ДДС или 960 000 лева.
Важно е да се отбележи, че освен тези свръхкратки срокове, кандидатстването е по покани. Съществен детайл е, че при миналото провеждане на същия конкурс, което ЦРЧР призна за провалено поради собствената му некадърност с писмо от 2 януари т.г., кандидатите бяха само трима. „Неподходящият” от тях обаче този път не е получил покана. Отказано му е изобщо да кандидатства и при поискване. Което ясно подсказва какво е било намерението при новото обявяване на конкурса. Да го спечели „правилният” човек.  
Припомняме историята, която се разигра зимата: „Уникален скандал предизвика Министерството на образованието и науката, което не успя да проведе елементарен конкурс за обществена поръчка за провеждане на събития на стойност до 800 000 лева, независимо че от тази година ще има да усвоява цяла нова европейска програма с бюджет 1 милиард лева.
Скандалната некадърност е официално призната в писмо от 2 януари т.г. от ръководството на европейската агенция на просветното ведомство, наречена Център за развитие на човешките ресурси. А ние разкрихме и още по-отчайващата неграмотност на служителите.
„Във входа на работата на комисията бе открито различие между Методиката за определяне на комплексната оценка, изискванията на Възложителя в Техническото задание и образец 13 „Ценово предложение” , пише в свое решение младият социалист и директор на центъра Иван Модев.
Първо, прави впечатление, че вместо „в хода”, той използва „във входа”, което означава съвсем друго нещо. После, човекът пише сума неща с главна буква, без да има нужда от това. Но най-важното, което признава е, че служителите му са опорочили поради некадърност  подготвяния с месеци и пак с месеци провеждан конкурс.
След като изброява куп грешки, по-долу шефът констатира: „От горепосочените мотиви комисията направи извода, че при така публикуваните некоректни документи е невъзможно да се осъществи правилно оценяване на ценовите оферти на участниците, следователно и да ги класира според изискванията на ЗОП”, писа на 6 януари 19 минути.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram