Как България купи с европари китайски маски-менте


Закупените от Китай 
с европейски пари предпазни маски се оказаха от най-долнопробно качество, показа разследване на Биволъ. Референтна американска лаборатория е тествала десетки модели китайски маски и дава на този производител – Ryzur – най-ниската оценка за филтрация – максимум 34%, вместо очакваните 95%. С две думи – не пазят. Освен това китайската фирма не фигурира в “белия списък” на Американската агенция по храните и лекарствата FDA. Но пък афишира нейния логотип, което намирисва на измама.

Въпросните маски са част от правителствена поръчка, шумно рекламирана като лично постижение на премиера Бойко Борисов, който договорил с китайския си колега доставка на 1 176 770 бр. на стойност 1 412 124 евро. Те бяха закупени от Министерството на здравеопазването със средства по европейската оперативна програма “Региони в растеж”. Маските са за служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и МО, Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Обикновените хирургически маски филтрират около 30% от вдишваните частици и микроби и на практика не защитават този, който ги носи от вируса, а защитават само околните. Маските от висок клас, т.нар. респиратори, филтрират 95%. Те се обозначават с FFP2 (EN 149-2001) по европейски стандарт, или N95 (NIOSH-42C FR84) по американски или KN95 (GB2626-2006) по китайски. На теория маска FFP2 спира всички частици, бактерии и вируси и е достатъчно добра защита за носещия я, ако той я слага и използва правилно.

До момента са пристигнали две пратки с маски, като втората от тях дойде на 2 май със самолет на България Ер. Пресцентърът на МВнР разпространи снимки, от които се видя, че става дума за маски тип KN95 от производителя Ryzur.

Логотипът FFP2 също се вижда ясно на кашоните с пристигналите от Китай маски. Пълното име на производителя им е Anhui RYZUR Medical Equipment Manufacturing Co., Ltd. Той прави хирургически маски,  предпазни KN95 маски-респиратори по стандарта GB2626 /виж тук/  и медицински KN95 маски-респиратори по стандарта GB19083-2010 /виж тук/. Референцията на производителя за обикновените маски е RZ95B, а за медицинските RZ95A.

Маските, кацнали на 2 май, и описани в правителственото прессъобщение като “предпазни”, са RZ95B. Това е видно и от надписите на кашоните – disposable particulate respirator Face Mask KN95, а не medical respirator.

Точно този модел респиратор по стандарта GB2626 е тестван от американската Национална лаборатория за персонални защитни технологии (NPPTL), която е част от Центъра за контрол на заразни заболявания (CDC). Изследването е извършено в края на април т.г. и засяга само филтрацията на частици и микроби, а не дали маската приляга плътно по лицето.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram