Какво правим с хората без осигуровки? COVID-19 и проблемите в здравната ни система

Пандемията изважда всички проблеми в здравната ни система. И не само в нея. Какво се случва със здравно неосигурените лица, ако трябва да влязат в болница с усложнения от COVID-19? Има ли разчети за тези разходи, които ще трябва да поеме здравната ни система? Има ли кой да отговори на тези въпроси?

На брифинг ген. Мутафчийски бе запитан какво се случва с хората, които не са здравноосигурени.  Генералът обясни, че не им се отказва лечение и в момента при тях във ВМА, настанени в болницата,  има 8 такива лица. Обяви още, че никой не ги кара да си плащат нищо, но и най-вероятно Касата няма да покрие разходите за тези лица, а ще ги поеме болницата, каквото решение има право да вземе всяко едно лечебно заведение.  Жестът на болницата е похвален и дано пациентите бъдат изписани здрави, но въпросът е принципен и касае много повече хора в цялата страна.

Според закона, в такива случаи пациентите трябва да си прати здравните осигуровки, като това трябва да се случи  докато го изпишат от болничното заведение. В противен случай пациентите трябва да заплатят за лечението и престоя си в болница.

.

От това възникват редица въпроси:

Ако (не дай Боже) социално слаби семейства или ромска махала в столицата, където се предполага, че повечето  жители не са здравноосигурени,  пламне от COVID-19,  при голяма част от хората настъпят усложнения и всички трябва да отидат във ВМА, отново ли  няма да плащат?

Ако това се случи в  малко населено място, например болницата във Видин или Монтана –  какво става тогава?  Не ги приемат в болницата ли? 

Някой ще обяви ли колко са лицата с прекъснати здравни права у нас, на каква възраст са?

А ще отчете ли какви са причините да не плащат тези осигуровки?  

Хората, които взимат решения, тестват ги безплатно и получават обгрижват ги в частни болници, едва ли са се замислил над тези проблеми. И да са не говорят за това. Допускаме, че е реална възможността да има много хора, които не отиват в болница дори и да са със сериозни оплаквания, насочващи към евентуална зараза с коронавируса, защото знаят, че нямат платени здравни осигуровки и няма да бъдат приети докато не изпаднат в безпомощно състояние и се наложи да се повика Спешна помощ.

Фрог Нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram