Йордан Цонев: Защо Радев да не даде третия мандат на ДПС? Защото е „етническа“ партия ли?

„Защо не се говори, че третият мандат може да получи третата група, която има най-ярко изразена евроатлантическа ориентация и която има ако не трето, може би второ влияние“.

Това попита в ефира на БНР зам.-председателят на ДПС и зам.-председател на парламента Йордан Цонев, добавяйки, че въпросите са риторични. 

Според него в това има етнически привкус, защото голяма част от представителите на турския етнос вече 30 г. припознава ДПС като свой политически представител. Това е неуважение към тези хора, добави Цонев.

„ДПС не е носител на извънредни вини, каквито другите партии да нямат. Всички партии имат определени дефекти и дефицити и, ако сме точни, ДПС няма нещо, което другите да нямат, нито е партията с най-много дефицити“, каза Цонев и добави, че неспоменаването й като кандидат да получи третия мандат е „тежък, брутален опит за стигматизиране“.

„Към този момент ми прави много неприятно впечатление – кои партии се коментират, че могат да получат мандата. Никой не споменава ДПС. Не смятам, че президентът би трябвало да подчинява конституционните си държавнически задължения на лични отношения. Не смятам, че той има някакво лично отношение към ДПС, нито пък ДПС към него. Ако сме имали спорове, те са били принципни. Защо не се говори в обществото, че третият мандат може да го получи третата по големина парламентарна група. Партията, която има най-ярко изразена евроатлантическа ориентация. Партията, която има влияние може би не трето, може би дори второ в страната като цяло. Нашите решения, нашата дума се е слушала с огромен интерес от цялото общество. Защо никой изобщо не допуска, че президентът може да реши, което е най-логично, да каже – в тази остра политическа конфронтация нека отговорността за съставяне на кабинет я поеме тази партия, на която народът е отредил третото място“, подчерта Цонев за предаването „Неделя 150“.

Голяма част от мюсюлманите, етническите турци, както и много българи и другите етноси, но голяма част от този етнос 30 г. смятат, че ДПС е тяхното политическо представителство. Това е неуважение към тези хора“.

Според него ДПС е най-подготвената партия да реализира такъв мандат, а страната ни имала нужда от кабинет с програмни цели.

Президентът Румен Радев до този момент действително е предпочитал третият мандат да отива в БСП, а според политическите анализатори отношенията между Движението и държавния глава са в режим на двустранни нападки. Цонев обаче отрече това, подчертавайки, че отношенията на ДПС към президента са институционални.

Към този момент от „Продължаваме промяната“, „Възраждане“, БСП и „Демократична България“ са декларирали, че не биха подкрепили мандат на Движението. Днес председателят на Стратегическия съвет към президента Александър Маринов в интервю за Би Ти Ви изреди като възможни мандатоносители БСП, „Демократична България“ и „Български възход“, а за ДПС каза, че няма как да бъде мандатоносител.

Срещу тази позиция остро възрази Цонев, като подчерта, че това отношение е обидно за електората на ДПС, още повече, че всички признават, че Движението има най-подготвените кадри и е най-стабилната партия с подчертана евроатлантическа насоченост. А това, че са „много добри“ било потвърждавано и от „Демократична България“, и от „Продължаваме промяната“.


Ако има такъв кабинет, ДПС ще носи цялата политическа отговорност – за действията на такъв кабинет. Не само ДПС, а всеки, който подкрепи програмно-експертен кабинет носи 100% отговорност за него.

Категорично не съм съгласен, че такъв тип кабинети е размиване на политическата отговорност. Не е размиване. България има нужда от това“, каза още той.

Ако получим третия мандат, бихме предложили програмно-експертен кабинет с ясна отговорност на силите, които го подкрепят, категоричен бе депутатът от ДПС.

Пред БНР Цонев изложи вижданията на Движението как би действало, ако получи мандата.

Задачите пред такъв кабинет са:
– България да влезе в Шенген тази година,

– а в еврозоната – от 1 януари 2023 г.,

– да направи качествена съдебна реформа, „каквато я искат нашите евроатлантически партньори“,

– да задвижи не само Плана за възстановяване, но и всички европрограми, по които „60 млрд. лв. чакат в Брюксел да си напишем домашното“,

– да предложи финансова политика, която да не вкарва страната в дългова криза.

„Връщането на нормалността в политиката предполага първо да започне диалог между политическите сили, диалог между институции, диалог между всички политици, за да може страната да намира по-лесно решения и изход от кризите. Това е последователна наша политика“, коментира още Йордан Цонев.

И обясни, че третият мандат е решителен за това дали този парламент ще продължи да работи или ще отидем към нови избори.

Демокрацията е избори. Ние никога не сме се страхували от избори и никога не сме смятали, че изборите са нещо лошо. Изборите са изход, но ако може да се намери по-добър изход, би било по-добре. По-добрият изход е да направим някакъв тип управление, което да започне да решава кризите. За нас решаването на всички кризи започва първо с решаването на политическата криза“, каза още той.

Според него, ако сега се направи кабинет, вероятно той ще има временен характер и няма да може решава стратегически въпроси. „Още по-малко обаче стратегически въпроси могат да се решават от служебен кабинет“, каза още той.

Коалиция между ГЕРБ-ДПС-БСП била много добра преди войната в Украйна. „Но след като започна войната в Украйна, след като се изостри тази геополитическа криза, смятам, че такава коалиция няма да има никаква стабилност, когато парламентът и правителството ще трябва да вземат решения по отношение на партньорите ни от НАТО и ЕС“, каза още Цонев.

ДПС е готова да участва във всякакви разговори за съставяне на кабинет, но без да й се поставят предварителни условия, каза Цонев.

Eпицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram