И замириса на диктатура

Лягаме и ставаме с новини за коронавируса. Още не сме стигнали до масова истерия, но има всички симптоми на това заболяване сред населението. И сред ръководителите на населението.

Борисов каза: Това е един вид война. Години наред сме гледали холивудските продукции на филми и навсякъде само за вируси говорят и все някой гад ги произвел и те изтекли после и цял свят страда. Надали ще научим кой гад това го свърши някога, но във всички случи сега берем последствия в милиарди и трилиони ще са загубите.
Неподражаем стил и мъдрост. На фона на изказванията и действията на някои министри – Караниколов, Маринов, Димитров, – Борисов е наистина нива над тях. Което е трагедия, защото те би трябвало да му дават експертиза и съвети. Но от хора, които провеждат полицейска акция в Илиянци, а НАП, Митници и жандармерия ще проверяват за източници на зараза, няма какво друго да се очаква освен неадекватност. Митничари и данъчни, а не лекари и експерти ще търсят коронавирус! Тия хора наистина чупят тъпомера. Какво искат да покажат? Че са много активни и загрижени? Да се харесат на краля Слънце?


Масовата истерия винаги е плод на незнание


Това, което докарва хората до масова истерия е незнанието. В мига, в който се появят празни пространства в информацията, коагто човек започне да не разбира какво точно се случва, той започва да си изгражда някакви собствени обяснения. Което води до раждането на всевъзможни теории: нещо крият от нас е класическата предпоставка за теорията на конспирацията; мистификации за човешките грехове; митове за хипертрофирани размери на заплахата.

И ето – на хората се пращат велики изпитания

Науката отдавна е доказала, че всеки човек се нуждае от емоции, адреналин. Ние сме зависими от емоциите за някаква „голяма заплаха“. Това е необосновано усещане, но то се харесва на повечето хора. И те си изгреждат мисловна ситуация, в която трява да преживеят заплахата. В такива моменти човек си внушава, че започва да води някаква битка, война. И си казва: Аз съм железен, умен и ще преборя коронавируса. Като първа крачка се отказвам от пътувания до Италия и Китай.

Хората си измислят големи изпитания, за да се почувстват силни и велики. Заплахата от коронавируса е чудесна възможност.

Коронавирусът не е чумата на ХХI век, нито е Божие наказание за човешкия род. Това е обикновено медицинско явление.

Числото 40…

От коронавирус страдат най-много страните, които са разположени на 40 градуса географска ширина спрямо Екватора. Вирусът явно се чувства комфортно в тези климатични условия. Статистиката показва, че най-пострадали от коронавируса са страни и региони, които се намират на една ширина – 40 градуса. Това са Ухан в Китай, Франция, Италия, Иран, Южна Корея, Япония, Сиатъл, Вашингтон и Ню Йорк в САЩ.

Това не е някаква мистерия или вселенска тайна. Коронавирусът се проявява локално, в определени географски ширини. Така е било и с други заболявания. Например треската при Ебола е върлувала предимно в Африка. Хеморагичната треска Денга е засегнала Южна и Юго-Източна Азия и Океания. Антракса (Сибирска язва) – в Русия.

Причините за тази географска основаност се крие в биологичните източници на вируса. Това са изчислили известни учени. Носители обикновено са животни и насекоми, които живеят в тези райони – прилепи, змии, мишки, някои птици и пр.

Коронавирусът не е изключение от тази логика и правила.

Властта крие от нас

Тия горе крият нещо от нас. Това е най-разпространеният аргумент на масовата психоза. Колкото и примитивно да звучат думите на Борисов: … все някой гад ги произвел и те изтекли после и цял свят страда… – думите му всяват смут. Казал го е министър-председателя. Казал го е човекът, който управлява цялата държава. Значи има нещо. Но не ни казват.

И мълвата тръгва по веригата…

Често от подобно нещо е изгодно на определени политици, смята психологът Ян Бойл. Ирационалната реакция отклонява общественото внимание от други, може би по-важни теми и проблеми. В много хора се прокрадва страх, който те с удоволствие споделят със свои близки и познати. Те също вече са хванати в мрежата и кръгът се разширява мълниеносно и добива национални и дори трансгранични размери.

Изпаднали в такава ситуация хората изпитват остра нужда да им се помогне. И тук отново се явява Той, кралят Слънце. Ще ви избавя, – казва той, – само ме слушайте и изпълнявайте. И се започва: уредих и докарах  маски от Турция; свиквам извънредни заседания на МС (министрите какво решават, като са абсолютни лаици по темата…); МВР и жандармерия ще контролират съблюдаването на мерките; наредил съм щаба да информира постоянно, български фирми ще шият защитно облекло и маски… Вниманието се фокусира в Ръководителя с главно „Р“ и той контролира живота в страната. Гражданите стават зависими от него. Има условия за извънредно положение, полиция  военни по улиците – идеална почва за диктаторския бацил.

Има обаче нещо, което все пак не позволява цяла нация да изпадне в зависимост от един човек или група хора/управляващи. И това е недоверието във властта. То у нас е доста по-голямо от доверието. В съзнанието на болшинството българи се е загнездило онова „нещо крият от нас“, което трудно може да бъде избито от главите ни. Никой, дори Борисов не може да убеди българина, че заболелите и починалите са толкова, колкото колкото казва той. Вече много пъти е променял мнението си, изричал е неверни неща, обещанията му са оставали на думи. И ето, че по естествен път в гражданското съзнание се изглежда образът на виновника, на врага. И това е правителството. Или политиците, като по-широко понятие. За да се случва това, голяма роля играят видеата, които някои хора, лежащи в лоши болнични условия, или натъкнали се на лошо отношение, пускат в мрежата.

Много силно е влиянието и на Фейсбук. Една изпусната фраза, посято съмнение или изобличаващ факт от дейността на правителството – моментално се подема и мултиплицира. Може да са недостоверни, но хората имат нужда от виновник и враг.

Властниците нямат капацитет да се справят с подобно нещо. Поведение и изказвания като на новоизлюпения екоминистър Емил Димитров-Ревизоро, който обвини перничани за водната криза, както всички други за проблемите в сектора, но не и представителите на властта, само наливат вода в мелницата на недоверието.

Хората не вярват, защото са лъгани повече, отколкото други народи могат да понесат. В този смисъл коронавирусът вместо оръжие на диктатуриата, може да се окаже негов гробокопач.

Скуката

Обяснението, че коронавируса е природно творение и е стигнал до нас от някои животни, е много скучно. Искаме нещо по-така. Нещо, което да вдигне адреналина.

Например, че вируса е шпионско дело. И тутакси се появи разказ за това как китайска шпионка го откраднала от канадска лаборатория. Занесла го в Уханския институт, но там непохватни учени, го изпуснали от колбите и… майко мила.

Руски военни сайтове побързаха да „разкрият“, че коронавируса е биологично ръжие, разработено от американците. Пуснали го да ударят Китай, а сед това Русия.

Дори се появява руският експерт Игор Никулин, който някога е работил в комисията на ООН по биологическите оръжия, по военен тв канал и заявява, че именно американците могат да произведат подобен вирус. Как да не му повярваш?

Класическа теория на конспирацията.

Друг експерт, израелецът Дени Шохам също разкрива, че става дума за биологично оръжие, но следите му водят в… Русия.

Голяма популярност доми и версията, че вирусът е пуснат за прочистване на човечеството, което се задъхва от пренаселване, храната не стига, а природата осакатена. Затова е време да се ударят възрастните хора. По-малко пенсии и социални, повече работни места и възможности за младите. Как ви звучи?

Във Франция от Института по инфекциозни заболявания в Марсилия пък съобщиха, че лекарството Хлорохин, което се използва за лекуване на малария, дава много добри резултати срещу Covid-19. Оказа се, че не е точно така. Дори съвсем не е така.

Такива работи, истини и слухове около коронавируса.

Има обаче някои простички неща, които вършат работа. Миенето на ръце. Често и обилно със сапун. Микрочастиците се предават много лесно чрез наслояване на частици върху ръцете.

И не ходете, където е пълно с хора. Не киносалоните и театрите са опасни в това отношение, а чалготеките, нощните клубове и моловете.

Да обобщим. Заради коронавируса управляващите ще обяснят как не може да има предсрочни избори, за да не се събират много хора на едно място. Освен това не е желателно в извънредна ситуация да се провежда вот. Властта се успокои и подкара съвсем през просото. Милиони се раздават както мутри в чалготеки на сексапилни моми. Прокуратурата удря де когото завари, сиреч, който е в „черния списък“. Лошите алигарси биват размазвани за кеф на добрите олигарси. Протестите са забранени, щото нали… коронавируса дебне… Полиция, жандармерия, скоро и военни, ще маршируват по улиците за да пазят стабилността. Обществените поръчки ще заминат до една при когото трябва, за да се спасява икономиката. Проправителствените медии ще пропагандират краля Слънце – Спасителя. А и Великден наближава – подходящ повод за сравнения.

Всички черти на диктатурата са налице. Коронавирусът ще ни се стори милувка на пролетен ветрец…

Екип на Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram