И депутатите-учители от БСП след колегите си лекари отиват на първа линия в борбата с ковид

Наред със здравната, кризата в образованието е в не по-малка степен значима и следва да й се окаже помощ, категорични са депутатите-социалисти.

Педагозите от БСП в българския парламент ще стават доброволци в подкрепа на колегите си в образователната система, където има недостиг на кадри поради многото заболели. Това обяви лидерът на социалистите в България Корнелия Нинова на своята фейсбук страница. 

Депутатите-учители от левицата заявиха своето желание в няколко Регионални управления по образованието. 

Проблемът с образователната система е комплексен, коментираха те по време на вътрешен форум, където бе единодушно взето решението за доброволческата инициатива. 

Дори и без ковид кризата над хиляда учителски места са останали незаети две седмици преди началото на новата учебна година, констатираха депутатите като отчетоха, че наред със здравната, кризата в образованието е в не по-малка степен значима и следва да й се окаже помощ незабавно с оглед на предотвратяване на огромните щети, които се очаква да настъпят.

Очаква се пенсионирането на 20 000 български учители в идните три години, констатираха от БСП. „Няма образователна система в света, която да преодолее това“, заяви по този повод от парламентарната трибуна депутатът от левицата Ирена Анастасова. Тя попита в Народното събрание: „Как се справя системата с тази ситуация?“.

„Бъдещето на страната е в класните стаи“, категорична бе Ирена Анастасова. „Средствата, които сега се инвестират, не могат да компенсират всичко, пропуснато назад в годините“, изрази съжаление депутатът от левицата.

След отхвърлянето от управляващата коалиция на редица предложения на БСП ден по-късно, сред които облекчения и придобивки за българското семейство и децата, и с ясната визия, че в кризата са нужни подкрепа и експертен капацитет, българските учители-депутати от БСП ще се присъединят към колегите си по училищата у нас, където кадрите са дефицит.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/18923-i_deputatiteuchiteli_ot_bsp_sled_kolegite_si_lekari_otivat_na_pyrva_liniya_v_borbata_s_kovid.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram