Искат отмяна на матурите за 10 клас

Онлайн петиция срещу матурите в 10. клас  през тази учебна година се разпространява из социалните мрежи и светкавично събра над 12 000 подписа. Авторите изтъкват, че пропуските в учебния материал са големи и не биха позволили желаното представяне. „Електронното обучение се доказа като неефективен заместител на обучението в клас, за нас общуването учител-ученик е незаменимо и най-ефективно средство за успешно учене.

 Желаем да споменем факта, че от първия локдаун до този момент сме прекарали 5 месеца в електронна среда, като част от материала бе претупан и няма как да бъде взет отново. В момента няма обоснован отговор защо тези изпити са задължителни за учениците, които искат да продължат образованието си в 11. и 12. клас, нито е утвърден материалът, който ще бъде включен на въпросните матури“, пишат авторите.

 Матурите в 10. клас трябваше да се проведат за първи път миналата година, но бяха отменени заради пандемията заедно с националните външни оценявания в 4. клас. По закон трябва да ги полагат десетокласниците, тъй като в края на учебната година завършват първа степен на гимназиално образование. Резултатите са без значение за тези, които продължават до завършване на гимназия. Важни са обаче за онези, които спират да учат – именно, за да могат да получат диплома за първи гимназиален етап. Постиженията са от значение и за учениците от обединените училища, които подготвят до 10 клас. С резултата от матурата техните възпитаници кандидатстват в рамките на допълнителния прием в гимназиите, за да продължат в 11. и 12. клас и да вземат диплома за средно образование. Миналата година поради това, че тестовете не се проведоха, по изключение се зачитаха оценките за годината от дипломата. За момента от МОН са категорични, че тази година не предвиждат отмяна на изпитите нито в 4., нито в 10. клас.

Източник:marica.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram