Ирена Анастасова, БСП: В кризата с коронавируса българският учител се справя със ситуацията, но как се справя системата със ситуацията?

Очаква се пенсионирането на 20 хиляди български учители в идните три години. Няма образователна система в света, която да преодолее това

От БСП не са съгласни с предложения от управляващите бюджет за догодина и между първото и второто му четене в пленарната зала ще внесат алтернативни предложения, потвърди готовността на народните представители от левицата Ирена Анастасова. „Колкото и да обясняват, че това не е предизборен бюджет, той на практика е такъв“, категорична бе тя по време на гостуването си тв Евроком.

Зам.-председателят на „БСП за България“ Ирена Анастасова открито заяви, че няма обяснение защо пенсионерите се подпомагат с 50 лева само до месец март. „Много мерки са до края на мандата на това правителство“, напомни Ирена Анастасова и коментира, че според левицата бюджетът на управляващите е хаотичен и няма дългосрочна визия.

„Защо сега се сетихме, че 30 хиляди медицински сестри не достигат? Къде са лекарите ни? От 10 завършили студенти, 8 заминават да работят по света. Кризата с коронавируса направи явни многото проблеми в различните публични сектори, особено в здравеопазването“, подчерта Анастасова.

По темата образование тя разкритикува: „ГЕРБ управляват 10 години. Знаеше се възрастта на учителите, степента на застаряване в професията ни. Тези мерки, увеличението на заплатите, можеше да станат в предходния, или още по-предходния мандат. По този начин сега нямаше да се задъхва системата от липса на кадри. В следващите три години ще се пенсионират около 20 хиляди български учители. Няма образователна система в света, която да преодолее това“. По думите й в българската система на образование работят все повече пенсионирани хора.

„Кризата около коронавируса показа, че българският учител се справя със ситуацията, но как се справя системата със ситуацията? Непрекъснато говорим за дистанционното обучение и колко добре се е справила системата. В момента дистанционното обучение се провежда огледално на присъственото. То трябва да се организира по друга методика. Учителите трябваше да бъдат обучени“, посочи още народният представител от БСП.

Анастасова акцентира върху факта, че освен увеличение на работните заплати, трябва да има и други средства. Тя припомни, че през последните 5 години 150 милиона лева са били насочени към училищата – за обновление на техника, а за същия период са дадени над 9 милиарда за инфраструктура 

„Бъдещето на страната е в класните стаи“, категорична бе Ирена Анастасова. „Средствата, които сега се инвестират, не могат да компенсират всичко, пропуснато назад в годините“, изрази съжаление депутатът от левицата.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:https://bsp.bg/news/view/18909-irena_anastasova__v_krizata_s_koronavirusa_bylgarskiyat_uchitel_se_spravya_sys_situatsiyata_no_kak_se_spravya_sistemata_sys_situatsiyata.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram