Ирена Анастасова: Без ежедневието в училище, не може да има истинско обучение

„Преди 4 години влезе в сила ЗПУО. До момента, за 4 години действие, имаме 13 промени. Няма спор, че системата на образование се нуждаеше от реформа и законът беше приет с тази цел. Въпросът е има ли изобщо истинска реформа и постига ли се основната цел – качествено образование? На този етап – не виждам особено основания за позитивен извод.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Ирена Анастасова.

Тя поясни, че предучилищното образование е задължително за 5 и 6-годишните деца, но не всички от тях посещават детска градина: „Защо мислим, че това ще проработи и за 4 годишните?” Анастасова  бе категорична, че са нужни са осезаеми стимули за включване на всички 4-годишни деца в детските градини.

Относно предложението за въвеждане на задължителен процент часове дистанционно обучение, народният представител изрази безпокойство от мненията, които твърдят, че вече не можем да се върнем към традиционното образование и че най-доброто, на което можем да се надяваме, е хибридното образование – част от часовете присъствени и част – дистанционни. „Това ли е философията на МОН? Ако е така – кажете го открито, а не се опитвайте да го прокарате през задния вход”, заяви Анастасова. Тя подчерта, че е против дистанционното обучение, защото според нея расте асоциално поколение:” Общността формира бъдещия човек, а не изолацията. Без ежедневието в училище, не може да има истинско обучение, а да не говорим за възпитание. Това не става през екраните.”, бе категорична Ирена Анастасова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram